Editorial

Уважаеми читатели,

Сред темите, които предложихте, е и тази за милениум поколението. В това лятно издание на TBI [Inside], ще откриете интервю с един от нашите екипи, представящи това поколение, както и статия за бъдещето на милениум банкирането - защо те получават толкова много внимание.
Също така споделяме с вас успешното стартиране на два нови проекта, информация за провеждани в момента маркетингови кампании в България и Румъния, както и наше голямо постижение на паричния пазар, което ни прави истински горди.

Прочети повече

Guest Editor's Corner

Защо това фокусирано внимание към едно поколение, чиито най-възрастни представители едва сега навлизат в основата на живота си в зряла възраст? Един от отговорите е, че милениумите, първото поколение на 21-и век, типичен със своя замайващ темп на технологична промяна, са били принудени да измислят нови начини за навигация.

“Известни също така като поколението Y, милениум е демографската група след поколението X и преди това, наречено Z. Няма точни дати за това кога започва или свършва тази група, демографите обикновено използват началото на 80-те години като начални години на раждане и средата на 90-те години до началото на 2000-те години като завършващи години на раждане.

Техният дял като клиенти на банковия сектор се разраства и те стават по-важни от всяко предишно поколение. Тази група скоро ще представлява по-голямата част от световната работна сила и ще бъде най-мобилният и технологично ориентиран сегмент, характеризиращ се със зависимостта си към мобилните устройства, цифровите технологии и социалните мрежи.

Прочети повече

TOP FLOOR

TBI Bank: № 1 междубанков кредитор на българския пазар

Летният сезон носи добри новини за нас. TBI Bank е лидер с най-голям дял в предоставен ресурс на местния пазар през юни 2017 г., отчита официалната месечна статистика на БНБ. Това означава, че сме изпълнили най-големите по обем сделки на паричния пазар.

Въз основа на показаните резултати, TBI Bank беше поканена да вземе участие в панел за образуване на официалните пазарни индекси SOFIBID и SOFIBOR, наред с 10-те водещи български банки. Тези индекси са основни индикатори за лихвените проценти на българските банки в лева при вземане и отпускане на заеми. Те варират за период от 1 ден до 1 година.

"Гордеем се с това постижение и признание за TBI Bank. Този успех е пряк резултат от промените в отдел "Ликвидност и финансови пазари", което ни позволи да имаме много по-активно сътрудничество с други финансови институции на пазара", сподели Лукас Турса, старши вицепрезидент, ръководител "Финансиране".

За повече информация, посетете сайта на БНБ

MEET & GREET

Милениумите от "Бизнес банкиране"

"Работим със страст за постигане на най-добрите резултати"

Обсъждайки милениум банкирането с Флорентина Мирча, Главен директор бизнес банкиране и наш гост редактор на TBI [Inside], разговорът естествено ни води до един от екипите ни, който представлява това поколение не само заради рождената им дата. Срещаме се с част от екипа на Александру Козма, национален мениджър продажби, в забързания им офис в Румъния.

Научете повече

IN FOCUS

Лято с TBI!

TBI Credit Румъния: вземете заем, получете своя ваучер

Това лято новата национална маркетингова кампания в Румъния, която ще се проведе между 15 юли и 15 август, обхваща цялата офлайн POS мрежа, общо 350 на брой.
Продължаваме да се стремим да бъдем предпочитан партньор за нашите клиенти, предлагайки им цялости и удобни финансови решения, придружени от допълнителни предимства. С одобрението на кредита, помагайки на нашите клиенти да покрият нуждите си и да реализират своите планове, ние също така им предоставяме специален ваучер, за да бъде почивката истински пълноценна.

TBI Bank България: винаги бързо и уютно с TBI Bank

Новата маркетингова кампания "Мебели 2017" ще се проведе в цялата страна от 1 август до 30 септември 2017г. Основният фокус ще бъде привличането на нови клиенти чрез използване на различни комуникационни канали - sms кампания, банери в нашия уеб сайт и в уеб сайтовете на нашите партньори, публикации във Facebook. Ще има и томбола с награди, разделена на региони. И, разбира се, помислихме за нашите фенове в Facebook, които ще имат шанса да вземат участие в друга игра с брандирани подаръци.

За повече информация посетете facebook страниците ни в Румъния и България.

INSIDER

В стремежа ни за непрекъснато усъвършенстване, сме щастливи да споделим с вас успешния старт на два нови проекта, които ще доведат до оптимизиране на процеса на отпускане и събиране на вземания при кредитиране на дребно - Provenir и iCollect.

Provenir: новата система за вземане на решения за отпускане на кредит


На 1 август 2017г., след повече от 9 месеца на усилени разработки и тестове, в България беше пуснат Provenir – Мерцедесът в софтуера за оценка на искания за кредит в областта на кредитирането на дребно. Provenir е решение, базирано в облака, което осигурява гъвкавост на Риск бизнеса за лесното внедряване на скор-карти и правила за одобрение и тестването на ефективността им, както и за автоматизирането на процеса по оценка на исканията за кредит. След внедряването на Provenir, решенията при повече от 70% от POS заявленията и 50% от кешовите кредити се вземат автоматично и най-важното е, че клиентите получават одобренията си за по-малко от една минута. В момента в TBI Румъния се провеждат тестовете на въвеждането на Provenir.
Успешната реализация и внедряване на проекта, беше постигната чрез сътрудничеството на многофункционален екип. Нашите специални благодарности са за Виолета Буковска-Цветкова, Ралица Рускова, Миролина Илиева, Цено Цонев и Петър Петров от екипа Риск и събираемост продажби на дребно; Виолета Маркова от Управление на проекти; Милко Бояджиев и Павел Марчев от ИТ, и Брайън Хюз, Директор Кредитен Риск.

iCollect: the Collections Decision Engine


На 31 юли 2017 г. новата система за събиране на вземания, iCollect, стартира в България след 9-месечна усилена работа по внедряването й. ICollect е система, която ще рационализира процеса на събиране, минимизира ръчните операции и ще подобри ефективността на дейностите по събирането, допринасяйки за рентабилността на банката. Отдадеността на колеги от различни отдели, които се събраха да работят заедно в продължение на много месеци, за да внедрят и тестват софтуера, направи възможно постигнето на това стратегическо решение.
Всички ние трябва да благодарим на Дияна Богданова и Михаела Максимова от Събиране на просрочени вземания продажби на дребно; Виктор Стоев от Съдебно събиране на просрочени вземания продажби на дребно; Георги Савеклиев от Събиране на просрочени вземания малки и средни предприятия; Милко Бояджиев и Павел Марчев от ИТ; Виолета Маркова от Управление на проекти; Петър Петров, Йосиф Мадолев и Брайън Хюз от Риск и събираемост продажби на дребно.

EAGER TO LEARN

"Бъдещето на милениум банкирането", публикувано от Кристиан Руп

Поколението на Милениумите вече съставлява над 33% от американската работна сила и има четири пъти по-голяма вероятност да използва инструмент за лично финансиране от основната обслужваща ги финансова институция, отколкото от всеки друг източник. Има две абсолютни императива за бъдещето на милениум банкирането - персонализация и автоматизация. Бъдещето на милениум банкирането изглежда подобно на бъдещето при шофирането. Данните ще бъдат използвани по начини, които да направят всичко по-ефективно и за които никой не се е сещал преди. Точно като самоуправляващите се автомобили ще направят шофирането изключително безопасно, автоматизираното обучение ще направи финансовата ни подготвка изключително лесно. В крайна сметка личното финансиране ще бъде по-добро. Разбира се, ще има и хора, които не са в състояние да постигнат напредък, но като цяло, финансовата стабилност ще бъде много по-лесно постижима повече хора ще могат да бъдат подготвени за бъдещето си. Финансовите институции, които възприемат и дават възможност за токова бъдеще, ще бъдат тези, които излизат на челна позиция.

Прочетете цялата статия