Изберете страница

14th Edition

Editorial

Guest Editor’s Corner: Сигурността е отговорност на всекис Добрин Добрев

Top Floor: Годишните резултати на 4finance

Insider: Нашата история за успех с онлайн депозитната платформа в Румъния

Insider: Да прегърнем клиента: Проект по Непрекъсната оценка

Did You Know? Насърчаване на потенциала на младите хора

Eager To Learn: Всеки ден е идеален за …”

Meet & Greet: “Причината, поради която се върнах в моята страна” с Антонио Григоров

For You: Бизнес култура и етикет в различните държави

Editorial

Скъпи читатели,

Навън е снежно и уютно – идеалното време за четене. В това издание на TBI {Inside}, разговаряме с Добрин Добрев, нашия ръководител информационната сигурност, който ще ни разкаже повече защо “Сигурността е отговорност на всеки” и какво прави Банката, за да я осигури. Той ще ни сподели и някои добри практики за комплексност на паролите ни.

Ще ви представим и предварителните неодитирани резултати за годината на 4Finance Group, част от които е и TBI Bank. Също така ще ви разкажем и една история за успех – онлайн депозитната ни платформа в Румъния, както и какво представлява проекта по Непрекъсната оценка.

“Всеки ден е идеален за …” нови идеи, нови покупки … научете как помагаме на нашите клиенти да реализират ежедневно мечтите си. В секцията “Meet & greet”, Антонио Григоров, нашия Ръководител направление подбор и работодателска марка в отдел Човешки ресурси, споделя пред медиите какво го е накарало да се завърне в България и как се е присъединил към нашия страхотен екип. Ще ви разкажем и как TBI Bank участва в насърчаването на потенциала на младите хора у нас. Знаете ли как успешно да се установите, ако се наложи, в друга европейска страна със собствена бизнеса култура? Ако сте нетърпеливи да научите как, статията по-долу ще ви помогне да разберете!

Поздрави,
Десислава Михова

Guest Editor’s Corner

“Сигурността е отговорност на всеки” с Добрин Добрев

Като част от кампанията ни за сигурност на информационната на банката и организираната серия от обучения с цел повишаване на осведомеността ни, ще имаме редовни разговори на чаша кафе с нашия ръководител информационна сигурност – Добрин Добрев, който ще ни разкаже защо тя е отговорност на всички нас и какво правим, за да постигнем една по – сигурна среда. Днес Добри ни ще ни разкрие малко повече относно сигурността на паролите ни:

„Изглежда, че често колегите могат да подценят действията си, касаещи  сигурността с обяснението: „Направих само това и онова …“, но ние всички трябва да разберем, че сигурността ни и в ръцете на всички нас – всички ние сме отговорни за това с нашите ежедневни действия или липсата им.

С въвеждане на коплексност на паролите, пряко се повишава тяхната ефективност, спрямо атаки, използващи калкулиране на всички възможни комбинации. Въведена беше групова политика за сила на паролата, която определя изискванията за сложност. Изискванията за сложност се прилагат при промяна или създаване на нови пароли. Това правило е валидно за всички пароли, управлявани от активната директория (когато влезете в компютъра си или в специални системи като Dokoni, helpdesk, BAPS и т.н). Минималните изисквания за коплексност, които трябва да се съдържат в новите пароли са:
– най-малко 8 символа
– наличие на цифри (от 0 до 9)
– малки и големи букви (от A до Z)
– специален символ („! # $% & ‘() * +, -. / :; <=>? @ [\] ^ _` {)

How? натиснете Ctrl + Alt + Del  -> Change Password и…. бъдете креативни

Колкото по – дълга и по – сложна е една парола, толкова повече време би отнело тя да бъде отгатната. Сложността на паролата би затруднила някой да запомни паролата ви, надничайки през рамото ви докато вие я пишете. С въвеждането на специален символ се предпазвайте от речникови атаки за отгатване на паролата.

TIPS: Не запазвайте паролите си в интернет браузерите, от там могат да бъдат лесно компроментирани.

От голямо значение за сигурността е да не споделяте паролите с колегите си и да не ги пишете на хвърчащи листчета, има друг начин да кажете на колегите си как се казва кучето ви, името на първата ви любов или как тайничко казвате на шефа ви 🙂

Благодаря ви за отговорното отношение – информационната сигурност касае всички нас.

Добрин Добрев,
Ръководител информационната сигурност

TOP FLOOR

Годишните резултати на 4finance

Предварителните неодитирани резултати за годината, приключваща на 31 декември 2017 г. на 4Finance Group, част от които е TBI Bank, бяха публикувани в сряда, 28 февруари 2018 г. Вчера – 1 март 2018 г., се проведе конферентен разговор с ръководството за обсъждане на тези резултати. Ако желаете да научите повече за финансовите и оперативни постижения на Групата, както и как ги коментира Марк Рудок, изпълнителния директор на 4finance, моля прочетете повече ТУК.

INSIDER

Нашата история за успех с онлайн депозитната платформа в Румъния

Как да запознаем клиентите с най-доброто ни предложение и да им дадем възможност сами да го изпробват безпроблемно, без значение къде се намират? Покрай отговорът на този въпрос, се зароди идеята за онлайн платформата за депозити на ТBI Bank. Още през 2017 г. двама запалени дигитални ентусиасти – Лукас Турса и Домника Василиу започнаха да оформят бъдещето на изцяло нов дигитален канал за предлагане на депозити. Основният му фокус е да позволи на клиентите лесна интеграция за по-малко от 10 минути и да доверят на Банката спестяванията си директно от уюта на домовете си. И, разбира се, да получат доходоносни доходи. Днес имаме напълно функционираща платформа за румънския пазар, която скоро тази година ще се появи и в България, близо 100 щастливи клиенти и бързо растящо портфолио от депозити. Любопитни ли сте да научите някои интересни истории за успех на клиента?

ИТ гуруто: Преди няколко месеца един от най-сериозните ни критици – IT специалист с познания и интерес към потребителския опит и всички видове онлайн платформи, буквално отхвърли нашият MVP (базисен продукт с достатъчно възможности за задоволяване на първоначалните клиенти и предоставяне на обратна информация за бъдещото развитие на продукта). Днес, след някои поправки, актуализации и подобрения, същия този човек е един от нашите най-големи и щастливи клиенти, като в момента има повече от 15 депозити при нас –благодарение на изключителните продажбени умения и личната харизма на Денис Качиула, ръководител управление на депозитите в Румъния. Между другото, Денис и г-н ИТ в момента са най-добри приятели на WhatsApp.

„Милениумът“ на 90+: Милениумите са най-добрата целева аудитория за дигиталните продукти. Е, поне така се говори, но не винаги е така когато става дума за депозитите. Друг голям наш клиент е един джентълмен, навършил 90 години, който е изключително благодарен на факта, че спестяванията му са на безопасно място при нас, дори и без да се налага да ходи до наш клон … или да следва тенденцията на своите приятели да скриват пари в празни буркани от конфитюр и / или под матрака.

ВИП клиентите: Имаме много известни клиенти, между които любим румънски певец и многоброен носители на музикални награди – един от първите ни клиенти и най-лоялните такива. Силно вярваме, че една успешна история започва вътре в организацията и затова нашите колеги са нашите най-важни клиенти. Ясен пример за това е един от любимите ни нови клиенти – г-жа Вивиана Стойкан, специалист по набиране на персонал и работодателска марка в TBI Bank Румъния. Запитана за това, кое я накара да отвори депозит чрез нашата платформа, тя споделя: „Имаше 3 основни плюса при вземане на решението ми – безпроблемен и лесен процес на интеграция, висока доходност и, разбира се, личното отношение на нашия депозитен екип“. Отворихте ли вече онлайн депозита си? Ако не, просто кликнете ТУК и ако имате нужда от допълнителна консултация, нашият началник управление на депозитите в Румъния, Денис Качуля и неговите колеги с удоволствие ще ви консултират! … И накрая, но не на последно място – разпространете това сред приятели и семейство, споделете линка в социалните медии и направете щастливи и други хора също 😊

INSIDER

Да прегърнем клиента: Проект по Непрекъсната оценка

Ние, TBI Bank, сме силен играч на кредитния пазар, с пазарен дял от 30% в големите вериги в България. Тези постижения ни носят голямо конкурентно предимство – ние познаваме всеки 4ти банков клиент в България. Тогава, защо да чакаме клиентът да кандидатства за заем по собствена инициатива? Нужно ли е ВИЕ – колегите в офисите и Кол центъра да губите голяма част от времето си в преследване на клиентите? Трябва ли да отказваме почти 50% от кандидатите, което може да доведе до недоволството на клиентите? Не можем ли просто да станем по-проактивни в задоволяването на клиентските нужди? Можем ли да мотивираме повече вас – нашите търговци?

За да постигнем тази цел и да станем по-продуктивни при извършването на ежедневните си задачи, ние стартирахме проект по Непрекъсната оценка, известен като Continuous Scoring / Непрекъсната оценка, целящ да определи предварително одобрен индивидуален лимит на всеки клиент.

Какво означава това?

Одобряваме предварително лимит за потребителско финансиране на даден клиент, базирайки се на информацията, която имаме за всеки клиент – история на плащанията му или неговите финансови данни

Ние информираме клиента, вместо да чакаме той да кандидатства по собствена инициатива

 

Какво трябва да направи клиентът?

Да ни посети, да получи средствата и да се превърне в един доволен клиент

 

Ами вие – нашите търговци?

За да поддържаме високото ниво на мотивация сред вас – нашите търговци, всеки от вас ще получава допълнителен стимул, когато продажбата е с параметрите, предварителното одобрение за клиента по проекта. Този проект е приоритетен за TBI Bank тъй като позволява да се намали времето, което клиента отделя и да се увеличат продажбите на кол центъра и офисите ни. На 26 февруари стартирахме втората вълна на проекта.

DID YOU KNOW?

Насърчаване на потенциала на младите хора

Ние в TBI Bank подкрепяме инициативата „Твоите 25 причини да избереш България“- кампания, организирана от PwC, помагаща на талантливи български студенти да развиват потенциала в родината си. 25-те победители, избрани от независимо жури измежду 1300 кандидати, бяха обявени официално на 1 март 2018 г. от президента Румен Радев. Те кандидатстваха в конкурса с есета по темата защо да изберем България. Селектираните студенти ще бъдат подкрепени със стипендии по 6000 лв., стажове и менторство в компаниите-партньори на проекта.

„Младите хора са носители на прогреса и ние искаме да поощряваме техния потенциал”, каза Валентин Гълъбов, председател на нашия УС. Той е един от менторите в програмата. „Виждаме дългосрочен смисъл в подобна кампания, който кореспондира и с нашата корпоративна визия, че хората са най-важният актив на всяка организация. Напускането на страната от младите хора вече не се възприема като изтичане на мозъци, а като свободно движение в един отворен, глобализиран пазар. Това е предизвикателството за българските компании днес. Те трябва да създават конкурентни условия, с които да привличат и задържат младите образовани хора. В TBI Bank се стремим да привличаме младите, да работим заедно, да създаваме продукти, търсени от тях. В тази посока е и участието на банката в два кариерни форума за наши сънародници в чужбина през тази година – в Лондон и Берлин”, каза още той в специално интервю за в. Капитал.

EAGER TO LEARN

“Всеки ден е идеален за …”

Тъкмо стартирахме нашата нова маркетингова имидж кампания за кредити под мотото “Всеки ден е идеален за ….” Която ще се провежда до края на месец март. Чрез това посланието искаме да накараме хората да се отърсят от зимните студени дни и да отворят съзнанието си към бъдещи планове и идеи, които да осъществят през годината. Всеки ден е изпълнен с мечти и нови идеи, а ние от TBI Bank сме близо до хората, за да ги подкрепим в реализирането на техните планове. „Всеки ден е идеален за нови идеи” за офис клоновете и „Всеки ден е идеален за нови покупки” за големите вериги магазини и малките търговци.

Всеки клиент, сключил договор в периода на кампанията получава симпатичен подарък – идейник – джобно тефтерче, което предоставя на нашите клиенти добри идеи за покупки, които да подобрят тяхното ежедневие и домакинство, подпомага всеки да организира месечните си разходи и добре да планира всички нови идеи за по-добър живот. Има календар с 18 стикера с добри идеи, които могат да се залепят на конкретна дата от месеца, в който клиентът желае да ги реализира.  Също така има и 2 празни стикера, където човек може да добави различни идеи въз основа на личния си план. Клиентите ни ще знаят, че могат да мечтаят смело и всички им идеи могат да бъдат осъществени с – просто е въпрос на добро планиране и доверен партньор в лицето на TBI Bank!

MEET & GREET

Причината, поради която се върнах в моята страна“ с Антонио Григоров

Нашият колега Антонио Григоров споделя пред медиите какво го е накарало да се завърне в България и как се е присъединил към нашия страхотен екип. Завършвайки университета Strathclyde и прекарвайки 3 години и половина в чужбина, Антонио в момента е на позицията Ръководител направление подбор и работодателска марка в отдел Човешки ресурси.

“Това, което най-силно ме привлече след като бях проактивно потърсен от екип Подбор в Банката, е възможността да допринеса и да бъда част от дигитална трансформация на TBI Bank.” Попитан от какво кредо се ръководи в работата си, Антонио казва „Ключът към успеха е да откриете своя собствен талант и никога да не загубите стремежа си към нови знания и предизвикателства“.Добре казано, Антонио! Много се радваме, че си направил своя избор и се присъедини към нашият пъстър екип. Цялото интервю с Антонио можете да прочетете ТУК.

FOR YOU

Бизнес култура и етикет в различните държави

Знаете ли как успешно да се установите, ако се наложи, в друга европейска страна със собствена бизнеса култура? Ако сте нетърпеливи да научите как, статията по-долу ще ви помогне да разберете! Ще получите познания в международната бизнес култура и бизнес етикет. Познавате ли бизнес културата в България и тази в Румъния?
Просто изберете държава, която представлява интерес за вас, гледайте видео анимациите и прочетете повече, за да разберете някои интересни факти – ТУК.
(Благодарение на Кристина П. Петкова, специалист Стратегическо бизнес развитие, екип Банкиране на дребно)

Write us back

Пишете ни на tbi.inside@tbibank.bg  и станете нашия следващ гост-редактор, споделете с нас интересни истории и факти, разкажете ни какви са вашите таланти и хобита, и какво очаквате да научите от нас.

Write us back

Пишете ни на mailto:tbi.inside@tbibank.bgи станете нашия следващ гост-редактор, споделете с нас интересни истории и факти, разкажете ни какви са вашите таланти и хобита, и какво очаквате да научите от нас.