Изберете страница

Editorial

Скъпи читатели,

Най-накрая можем да кажем, че пролетта дойде! В това пролетно издание на TBI {Inside}, наш гост е Андреас Даун – Главен директор информационни технологии, със специално обръщение към всички нас. През този месец имахме и доста медийни звезди сред нас. Валентин Гълъбов и Питър Барон споделиха пред едно от най-влиятелните списания в бранша – Forbes, как ние изграждаме организация, базирана на технологиите и хората. Нашият Старши вицепрезидентът E-commerce, Константинос Товил бе лектор на годишната конференция „Успешни стратегии за електронна търговия”. Олга Гулкова – Старши вицепрезидент „Ефективност на бизнес процесите и иновациите“, гостува в Bloomberg TV България където дискутира последните тенденции и бъдещето на финансовите услуги. Стремим се да бъдем първи сред конкурентите си и затова сме винаги на точното място, в точното време, особено когато става въпрос за електронна търговия, технологии, и полезни съвети за бизнеса – именно поради тази причина екипът ни E-commerce ни представи достойно на още едно забележително събитие: The ecom TEAM. Ще научите също така още трикове за опазване на електронната ни сигурност, този път във връзка с атаките на крипто вирусите. В търсене на нови таланти, нашите колеги завладяха още един кариерен форум – “Angajatori de top” в Букурещ. Ще ви разкажем още една история за доволен клиент и за това как се гради доверие в TBI Bank.

Ех, че готин екип си имаме! Радвам се, че съм част от него.

Поздрави,
Десислава Михова

HOT NEWS

Обявихме финансовите си резултати за 2017 г. и планове ни за ускорена дигитализация

  • TBI Bank остава една от най-ефективните банки на пазара, сочат резултатите
  • Потребителското кредитиране продължава да бъде водещо за растежа
  • Превръщаме се в дигитална банка от следващо поколение

Оставаме една от най-ефективните банки на пазара, показват консолидираните ни финансови резултати за 2017 г. Отбелязахме завидни резултати по възвращаемост на активите и собствения капитал и ръст по повечето ключови финансови показатели спрямо година по-рано. Споделихме това и на среща с журналисти този четвъртък.

Активите на банката нарастват с 15% до 719 млн. лв., а нетната печалба с 19% достигайки 38.9 млн. лв. Възвращаемостта на активите е 5.4%, а на собствения капитал – 21%, възвращаемостта на обслужвания портфейл е 36%, а съотношението на разходите към приходите – 50%. През 2017 г. TBI Bank постига рекорден растеж със сключени 328 хил. договора, а портфолиото от потребителски кредити се увеличава с 39%.

На срещата мениджмънтът на Банката представи своята стратегия за дигитализация и амбицията си да се превърне в дигитална банка от следващо поколение. TBI Bank ще продължи да развива офлайн каналите, като паралелно трансформира ИТ инфраструктурата, системите и процесите си.

„Поставяйки акцент върху дигиталното кредитиране, ние се стремим да подобрим финансовия живот на потребителите, които предпочитат този тип комуникация със своята банка или пък не са обхванати от традиционното банкиране“, казва Питър Барон, изпълнителен директор на TBIF Financial Services, компанията-собственик на TBI Bank. Дигитализацията не е диета, а начин на живот и трансформацията трябва да бъде интегрирана в цялостната ни стратегия на постоянно усъвършенстване, добавя той.

Тази еволюция ще се осъществи чрез обединяването на досегашния банков опит на TBI с ноу-хау в областта на финтех и иновациите. „Мобилните устройства все повече доминират живота на нашите клиенти, затова ние ще им дадем възможността да управляват и контролират финансите си чрез мобилни решения. Ще трябва да спечелим правото си да бъдем на техните устройства,“ добавя Барон.

Чрез силна партньорска мрежа TBI Bank съвсем скоро ще лансира платформа за електронна търговия, която ще даде възможност на клиентите да кандидатстват за кредитиране изцяло онлайн. Това ще става с помощта на видео идентификация и чрез издаване на еднократен квалифициран електронен подпис.

„Платформата ни за електронна търговия вече работи успешно в Румъния и осигурява на клиентите и мрежата ни от търговци бързо кандидатстване и одобрение, 24-часов достъп и всичко това – без нито един документ на хартия“, споделя Валентин Гълъбов, председател на Управителния съвет на TBI Bank. Вижте повече от отразяването на събитието в медиите – ENG / BG.

Guest Editor’s Corner

Андреас Даун „Имаме страхотен екип, талантливи колеги и силата да бъдем дигитална банка от следващо поколение”

Скъпи колеги,

Може би през последните няколко седмици се питате какво се е случило с мен и защо не съм в TBI Bank, за да работим заедно по процеса ни на дигитална трансформация. Изправен съм пред сериозен здравословен проблем, който няма да ми позволи да продължа да работя, както бих искал, както сте ме виждали да работя, и по начина, по който TBI Bank заслужава. Процесът на възстановяване ще отнеме между 8 и 12 месеца и по време на този период няма да бъда в състояние да пътувам. Няма да мога да предоставя най-доброто от себе си, а TBI Bank се нуждае от най-добрата работа, сила и капацитет. Затова поисках да прекратя договора си, за да дам възможност на ръководството на Банката да намери най-подходящия директор информационни технологии, който може да управлява и движи напред по най-добрия възможен начин процеса на дигитална трансформация. Напълно вярвам в успеха на TBI Bank и ви пожелавам всичко най-добро по пътя към превръщане в дигитална банка от следващото поколение. Имате страхотен екип, много талантливи колеги и силата да направите всичко това възможно. Ще бъда на разположение, макар и от разстояние ако имате въпроси, за обсъждане на идеи или за решаване на проблеми, ако това е необходимо. Ще ви уведомя по какъв начин този обмен на информация ще бъде възможен. Затова не казвам сбогом, просто ви казвам довиждане и се надявам, че ще продължим да си общуваме по един или друг начин.

Искрено ваш,

Анди

TOP FLOOR

Изграждаме организация, базирана на технологиите и хората

Все повече четем или чуваме в медиите за Банката ни. TBI Bank присъства в едно от най-влиятелните списание в индустрията – Forbes, априлското издание за България и Румъния.

Статия за Банката бе включена в Българското издание, която цитира Управляващия директор на TBIF Питър Барон и председателя на Управителния ни съвет Валентин Гълъбов, които споделиха за стратегията, дигитализацията, финансовите резултати и печалбата на Банката. Статията, озаглавена „Повече с по-малко“, включва класация на българските банки по показателя съотношение на печалба спрямо активи, където TBI Bank е номер едно.

„Ние имаме предимството, че не носим „тежка раница“ на гърба си – огромен брой офиси, навици, инвестиции във все пак стария модел на банкиране. Това ни дава възможност да бъдем гъвкави, настоятелни и концентрирани в процеса по бързата дигитализация“, казва Гълъбов за Forbes България. Румънското издание публикува интервю с Питър, озаглавено „Изграждаме организация, базирана на технологиите и хората“. В интервюто той говори за пътя към дигитализацията и споменава някои от дигиталните услуги, които Банката вече предоставя на румънския пазар, като нашите онлайн платформи за електронна търговия и депозити. Барон също така коментира предложението на румънските депутати за поставяне на таван на лихвите по кредитите и как това ще се отрази на пазара на финансови услуги.

„TBI Bank се трансформира в гъвкава организация, която се адаптира спрямо нуждите на клиентите и подобрява живота не само на нашите настоящи клиенти, но и на тези, които нямат достъп до банково финансиране или пък предпочитат дигиталната комуникация с банката си“, казва Барон пред Forbes Румъния. Цялата статия можете да прочетете  ТУК.

EAGER TO LEARN

Трансформацията на POS финансирането с Константинос Товил  

Вие бяхте първите, които научихте, че за да осигурим удобство и по-добро преживяване на своите клиенти, Банката наскоро стартира в Румъния първия онлайн кредитен продукт с видео-идентификация и електронен подпис. Платформата даде редица преимущества – напълно дигитален процес, видео идентификация и електронен подпис, само 14 полета за кандидатстване, 24/7 достъпност отвсякъде и по всяко време, одобрение в рамките на 9 минути. В Румъния, за по-малко от месец след старта на платформата, са получени хиляди заявления. Процесът е опростен и лесно разбираем от клиентите като алтернативен начин на плащане.

Използването на най-новите технологии, инструменти за ограничаване на измами и напълно автоматизиран механизъм за управление на риска, позволява вземането на решения за секунди. Процесът все още не е на нивото на AI (изкуствен интелект), но ние се готвим за това.

С голяма гордост споделихме всичко това и с външна аудитория. Нашият Старши вицепрезидентът E-commerce Константинос Товил бе лектор на годишната конференция „Успешни стратегии за електронна търговия”. Поставяйки фокус върху трансформациите в POS финансирането, в своята презентация той обясни как Банката e двигател на иновации в този процес.

Нашите клиенти вече могат да получат потребителски кредит онлайн само за няколко минути. Въпрос на време е да лансираме тази иновация и на българския пазар”, разясни Костас.

INSIDER

Bloomberg: Бъдещето на финансовите услуги с Олга Гулкова

Имахме още една медийна звезда – Олга Гулкова, нашият Старши вицепрезидент Ефективност на бизнес процесите и иновациите, която гостува в Bloomberg TV България, където дискутира последните тенденции и бъдещето на финансовите услуги.

В седмичното предаване Boom & Bust тя говори за участие си във форума Finovate 2018, за което ви споделихме в предишния брой, и също така за финтек сектора, изкуствения интелект, блокчейн технологиите, дигиталното банкиране и автоматизацията. Оля представи и последните иновации в TBI Bank като онлайн идентификацията и платформата за e-commerce. Повече за нейното участие можете да видите във видеото ТУК.

“Мястото” с нашия E-Comm екип

Стремим се да бъдем първи сред конкурентите си и затова сме винаги на точното място, в точното време, особено когато става въпрос за електронна търговия, технологии, и полезни съвети за бизнеса – именно поради тази причина екипът ни E-commerce ни представи достойно на още едно забележително събитие: Конференцията The ecom TEAM – 28 и 29 март, в Лукс Дивина, Брасов.

Като изключително ценна възможност за създаване на контакти, със 100% фокус върху бизнеса, тя събра водещи местни и международни участници, онлайн магазини от всякакъв мащаб и водещи доставчици на услуги. Бяха представени ексклузивно пазарни проучвания за състоянието на местния пазар на електронната търговия, допълнени с дебати и засилено взаимодействие с аудиторията. Йонут Кристеа и Константинос Товил, които представиха TBI Bank, споделиха, че се радват да видят как се развива пазарът, да взаимодействат с други участници, да променят ноу-хау и да споделят истории. Видяха, че ecomTEAM не е взаимодействие между конкурентите, а инструмент за повишаване на стандартите в индустрията и обмена на знания. „Беше истинско удоволствие да се срещнем с настоящи или бъдещи партньори, плюс много експерти от различни сектори на онлайн индустрията. Винаги подобни събития ни помагат да разберем новите тенденции и насоки на нашия бизнес „, каза Йонут Кристеа, ръководител на екипа ни за развитие на бизнеса в областта на електронната търговия. „Заключенията са, че електронната търговия в Румъния ще запази ускореното темпо и за 2018 г., предположението е за оборот от 3,5 до 4 млрд. Евро. Тази година фокусът ще остане върху клиентите и видяхме по-подробни и разработени тактики, които в крайна сметка се доближават до основната цел, по-висок процент на реализация. Онлайн маркетинг, SEO, анализи и UX са няколко от ключовите драйвери, които поддържат среда за електронна търговия. “

MEET & GREET

TBI Bank: N1 и на ски пистата за банкери

В нашето декемврийско издание, поканихме 3 участници, които да представят Банката в Ски състезанието за банки и партньори – 2018г. Тази година интереса към него беше огромен! 120 участници от 16 банки! Състезанието представляваше интерес също така и за много представители на медиите. Нашият екип още веднъж доказа, че сме супер! Евгения Димитрова – Гончева, Senior Specialist Payments, грабна златото и в двата старта в групата на жените– гигантския слалом и паралелния гигантски слалом. Много съм благодарна , че имах тази чудесна възможност да представлявам Банката в този престижен конкурс. Това беше голяма отговорност и направих всичко възможно. Така че златото е наше! Ние сме N1 в женските дисциплини, споделя нашата златна медалистка. На въпроса кой е ключът към успеха в живота, работата и спорта, Жени щастливо споделя: „Аз съм съзтезателен тип, обичам да печеля както в работата, така и в спорта, да докажа на какво съм способна, но преди всичко обичам това, с което се занимавам и го правя с истинска страст.” Евгения бе интервюирана и за медиите, разберете какво сподели тя ТУК.

HR INSIDE

Покорихме още един кариерен форум в Румъния

Общо 130 компании посетиха кариерния форум ‘Angajatori de Top’ в Sala Palatului, Букурещ.  Според организаторите текущото издание представи 6000 възможности за кариера и е най-голямото издание през последните 11 години, както като брой посещаващи фирми, така и като брой работни места.

Нашите HR колеги – Вивиана Стоикан и Дойна Попеску, както и Николета Чирита от Кол центъра ни, с подкрепата на колеги от други екипи – Виорел Ангхел, Рамона Чуботаро, Лучан Стан и Николета Павел представиха колегите ни за човешките ресурси Вивиана Стойчан и Дойна Попеску и Николета Чирита от Call Center, събраха общо 400 автобиографии за нашата база данни.

Тази година имаше тенденция на засилен интерес от страна на студенти, които се опитват да си намерят стаж, най-вече ИТ. С добре брандиран щанд, ние се позиционирахме като предпочитан работодател, предлагащ възможности за кариера за опитни кандидати, обявявайки позиции като Campaign Manager, Compliance Officer, Jr. Procurement Officer, Operations Officer, SME Relationship Manager, Loan Administrator, Collection Officer. За начинаещите, ние предложихме позиции в кол центъра ни, като Customer Relationship Officer и Telesales Officer. В рамките на събитието се проведоха над 35 семинара и конференции, от които 4 за иновации в технологиите: машинно обучение и конференция за изкуствения интелект, конференция „Интернет на нещата и автомобилостроенето“, конференцията „Web & Cloud Technologies“, „Бъдещето на техниката“. Също така, кандидатите получиха някои Next Gen подаръци от TBI Bank, като високоговорители с bluetooth, пауърбанк и слушалки. „Кариерният форум беше добра възможност за нас, особено по отношение на позиционирането ни на пазара и изграждането на работодателската марка като едно наистина добро място за работа“, заявиха нашите колеги от човешките ресурси Вивиана и Дойна.

DID YOU KNOW?

Криптовирусите и как да се предпазим от тях

Нека да продължим разговорите си за информационна сигурност, днес споделяме малко повече за криптовирусите.  Това е атака, при която цялата информацията на работната станция е заключена. Обикновено информацията е криптирана и за да бъде отключена се изисква откуп. Мотивите за криптовирусите са изцяло финансови. Компрометираните потребители са уведомени за атаката и са им предоставени инструкции за откупуване на данните. Обикновено плащанията се извършват чрез крипто валути, за да се запази анонимността на атакуващите.

Как да разпознаем атака от крипто вирус?

Всичките ни файлове не са достъпни. Когато се опитаме да ги отворим, те се появяват в странен формат.

Какво трябва да направим?

НИКОГА не плащаме откуп

НИКОГА НЕ рестартираме машината след инфектиране

Докладваме незабавно на колегите от отдел ИТ и на информационна сигурност

Никога не отваряме прикачени файлове от подозрителен имейл

НИКОГА не изпълняваме хиперлинк връзки от подозрителни имейли

HAPPY CUSTOMERS

Благодарствено писмо „Вярвам във вас!”

Ще ви разкажем още една история за доволен клиент, която илюстрира за пореден път, че не само сме предпочитан партньор, но и такъв който винаги е готов да помогне в случай на нужда. В Банката получихме едно наистина трогателно писмо от Атанас Бекташев- наш лоялен клиент, използвал услугите ни 3 пъти за кредит за стоки.

Oказва се, че служителката от касата на Изипей, е въвела една грешна цифра в номера му и неговите плащания са отивали вероятно при друг наш клиент. Налага се да попълва бланка, с която да прехвърлим вноските по задължението, което във Велинград е нямало къде да се случи , защото нямаме офис. Тогава наша служителка се ангажира с проблема и лично посещава магазина, от който клиента е пазарувал, за да му съдейства – не се споменава име, но наши достоверни източници издадоха, че това се е случило благодарение на съдействието на колеги от Партньорска мрежа, Регион Пловдив

„Аз съм изряден платец и по трите си активни договора и занапред ще продължавам да ползвам услугите ви, защото знам, че във вашата банка работят истински професионалисти – хора, на които мога да разчитам за помощ в трудни и в радостни за мен моменти.”

Write us back

at tbi.inside@tbibank.bg and become our next Guest editor, send us some interesting stories and facts, share your happy customer story, or just let us know what do you want to learn from us.

Write us back

at tbi.inside@tbibank.bg and become our next Guest editor, send us some interesting stories and facts, share your happy customer story, or just let us know what do you want to learn from us.