Изберете страница

Editorial

Скъпи читатели,

В това слънчево издание на TBI {Inside}, си имаме специален гост – нашия Директор продажби, запален моторист, алпинист и екстремен  рафтър – Желязко Желязков, познат вече на повечето от нас като JJ.

Ще можете да се запознаете с годишните резултати на технологичния бизнес на 4finance, изграден върху най-съвременни данни. Очевидно никога няма да се отегчим да повтаряме когато сме №1- този път в класациите „Ефективност и рентабилност“ и „Устойчивост и динамика“ на специалното издание на Капитал К10 „Най-добрите банки“ за 2017 г.

TBI Bank имаше и честта да вземе участие в дискусионен панел с Вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по финансовите въпроси Валдис Домбровскис на Финансовия форум Иновации в София.

Кои бяха задължителните събития, на които трябваше да присъстваме през месец април? Това са петата годишна конференция в Лондон „Оптимизация на потребителските депозити и спестявания“ в помощ на институциите да адаптират своите депозитни стратегии, за да привличат повече клиенти в среда на ниско-лихвени депозитни нива, както и финансовия форум LendingUP! в Прага.

Като истински иноватори, нашите колеги от отдел „Подбор на персонала и работодателска марка” са твърдо решени да проучат всяка подходяща възможност за подбор на бъдещи кадри и налагане на добрия имидж на Банката като социално отговорна организация, предлагаща равни възможности.

Ще научите и как допринесохме за една добре позната инициатива, която не изисква толкова, а спестява много, подкрепяща децата със здравословни проблеми.

Поздрави,
Десислава Михова

Guest Editor’s Corner

Желязко Желязков или JJ “Ако искате да стигнете бързо – вървете сами, ако искате да стигнете далеч – вървете заедно с вашия екип

В първите дни на лятото разговаряме с нашия Директор продажби, запален моторист, алпинист и екстремен  рафтър – Желязко Желязков, познат вече на повечето от нас като JJ.

Желязко, 6 месеца в Банката, е доста кратък, но също така и достатъчно дълъг период за равносметка – каква е твоята?
Последните 6 месеца бяха много интензивни, интересни и едновременно много вълнуващи за мен! Научих толкова много нови неща, но това, което истински ме впечатли, бяха хората, които имаме. Много рядко можете да намерите такава комбинация от търговски екипи – опитни, пълни с енергия и предложения, ориентирани към резултатите, амбициозни и търсещи повече. За мен това е най-ценният ни актив, това е ключа към промяната, който трябва да пазим и развиваме, тъй като това ще ни отличи от останалите. В наши дни всеки може да копира дадена стратегия или да възпроизведе определена технологията, но това, което наистина е трудно да се постигне, е нивото на ангажираност и отдаденост на хората.

Постигнахте добри резултати до момента, какво следва от тук нататък?
Бих го казал по различен начин – екипът се справя страхотно! Да, 2017, както и резултатите от първото тримесечие на 2018 г. са много обещаващи. Но нека не забравяме, че сме достигнали голяма надморска височина, но това не означава, че сме стигнали до нашата крайна дестинация. Пред нас стоят и по-високи върхове и бихме искали да ги изкачим и тях. Какво следва ли? Според мен най-доброто тепърва предстои. Това звучи обещаващо и в същото време задължава човека, който го казва, но вярвам, че нашите търговски екипи ще го видят и почувстват през следващите няколко седмици. Има много нови неща, които идват заедно с амбициозни цели – нова, по-добра и справедлива бонусна схема, годишен конкурс за продажби, допълнително възнаграждаване и признание за нашите топ таланти и още ….

Звучи страхотно – кога ще се случи всичко това?
Подготовката е половината от пътя и тя вече е направена, така че пълна скорост от 1 май 2018 г.

Какво ще кажете за тези, които направиха всичко това възможно – всички момичета и момчета от търговските екипи?

Трите най-важни неща, които бих искал да им предам като послание са:
1. Бъдете екипни играчи- това е задължителен, а не пожелателен подход! Както казваме – “Ако искате да стигнете бързо – вървете сами, ако искате да стигнете далеч – вървете заедно с вашия екип”

  1. Бъдете проактивни – ако имате идея, споделете я. Ако нещо не върви добре – променете го. Ако имате нужда от допълнителен ресурс – поискайте го. Не чакайте някой да реши всичките ви проблеми, въоръжете се със силни аргументи и поеме водещата роля!
    3. Бъдете жадни за повече, бъдете безразсъдни – това е, което би искал да изпратя като последно послание с помощта на Стив Джобс и голямата му реч, изнесена в Станфордския университет през 2005 г., която можете за видите ТУК 

Последно, но не и по важност – кой е JJ извън офиса?
Нормален човек, който прави всичко възможно да бъде добър баща, съпруг, роднина и приятел. Имам няколко хобита и не много време за тях, но най-важното нещо за мен е моето семейство. Считам, че TBI Bank е моето корпоративно семейство, така че съм готов да направя всичко по силите си за него.

TOP FLOOR

Резултатите на 4finance: Ние сме технологичен бизнес, изграден върху най-съвременни данни

Консолидираният годишен доклад за годината, включващ важни събития през 2017 г. и бъдещото развитие, прегледът и развитието на бизнес и финансовото състояние на групата, корпоративното управление беше публикуван в края на месец април. По-рано през месеца бе  проведен конферентен разговор с ръководството за обсъждане на предварителните резултати от изминалата година. Пълният отчет е достъпен ТУК

EAGER TO LEARN

1 е нашето число!

Както може би знаете вече, №1 сме отново в класациите „Ефективност и рентабилност“ и „Устойчивост и динамика“ на специалното издание на Капитал К10 „Най-добрите банки“ за 2017 г. Вестникът подрежда банките в България по критерии като стабилност и риск, ефективност и рентабилност, устойчивост и динамика.

Благодарение на профила ни в потребителското кредитиране и добрите резултати по ключовите за класацията „Ефективност и рентабилност“ показатели, TBI Bank изпреварва миналогодишния лидер ДСК. Водещи за първото място са показатели като нетен лихвен марж, съотношение на разходи и приходи, печалба преди обезценки/активи, възвращаемост на активите и на собствения капитал.

Оглавявихме и класацията „Устойчивост и динамика“, като изместихме дългогодишния лидер в категорията Прокредит банк. Челното ни класиране се дължи на високия нетен лихвен марж, идващ от потребителските кредити, и бързия растеж, който генерира стабилен приход от такси и комисиони. Това става възможно благодарение на предлаганите от банката високи лихви по депозити, което ни носи бонус точки в класацията по устойчивост.

През 2017 г. TBI Bank заема 9 място в общата класация на банките в България, направена от К10. Изданието включва и интервю с Питър Барон, нашия изпълнителен директор на TBIF Financial Services, компанията-собственик на TBI Bank, който споделя, че програмният код ще е новият задължителен чужд език за банковите служители. Питър споделя, че TBI Bank не е тук, за да поставя едногодишни рекорди, а да изгради устойчив бизнес. Думите му се потвърждават от първото място и в класацията по устойчивост.

Главният ни финансов директор Денис Горбунов, коментира резултатите:

“Групата на TBI постигна рекордни резултати и се изкачи до първото място на пазара от гледна точка на ефективност. Консолидираната ни печалба по IFRS за 2017 г. е 19.9 млн. евро, което е почти 20% ръст спрямо 2016 г. Водещите двигатели са стабилното представяне на бизнеса, което доведе до значителен ръст в портфолиото ни от потребителски кредити (39% спрямо 2016), като в същото време запазихме цената на риска и оперативните разходи под контрол. Нашата цел е да продължим да самофинансираме всичките ни проекти, свързани с дигитализацията, за да се превърнем в дигитална банка от следващо поколение.“

CONSTANT INNOVATION

Постоянни иновации – не само наша ценност, а нагласа 

TBI Bank имаше честта да вземе участие в дискусионен панел с Вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по финансовите въпроси Валдис Домбровскис на Финансовия форум Иновации в София. Бъдещето на финансовия бизнес и регулациите на европейско ниво бяха във фокуса на събитието, организирано от Асоциация Банка на годината. На форума Питър Барон, изпълнителен директор на TBIF, компанията-собственик на TBI Bank, беше сред гост-панелистите и говори за ефекта от регулациите като PSD2 върху малките и големите банки. Питър взе участие и в дискусията с комисар Домбровскис, модерирана от евродепутата Ева Майдел. “Финтех банките (т.нар. challenger banks) вече предизвикват статуквото и изпреварват някои от традиционните банки. Те нямат тежки структури, които да ги обременяват, а подходът им е много гъвкав за разлика от банките, които разсъждават на принципа „винаги сме го правили така“, сподели Питър. Валентин Гълъбов, председател на Управителния ни съвет, представи новия проект на банката за електронна търговия, който ще предложи изцяло онлайн кредитиране с видео идентификация и електронен подпис. Той беше участник в панела, посветен на бъдещето на банковия сектор – Банки 4.0 – не как, а кога! „Приложението на дигиталните технологии във финансовия сектор се движи с френетична скорост. Приложенията за смартфони в банкирането, инвестиционните брокери и застраховането не съществуваха преди 10 г. В момента те се превръщат в най-популярното средство за комуникация с клиентите. Няма съмнение, че бъдещето на финансите е дигитално“, каза комисар Домбровскис.

THE PLACE TO BE

Показахме иновативните канали на TBI Bank в Лондон

Задължителното място, на което да присъстваме през месец април беше петата годишна конференция „Оптимизация на потребителските депозити и спестявания“ в помощ на институциите да адаптират своите депозитни стратегии, за да привличат повече клиенти в среда на ниско-лихвени депозитни нива. Сред горещите теми на дискусия, бе и как да навигираме в настоящата лихвена среда, как да привличаме клиенти в ерата на отвореното банкиране. Ние бяхме сред поканените да споделят своя опит с въвеждането на дигитални канали при привличането и управлението на депозити на петата годишна конференция. Нашият старши вицепрезидент „Финансиране”, Лукас Турса ни сподели някои интересни неща от събитието:

„Форумът беше страхотна възможност да представим иновативните канали на банката да привлича депозити и използването на нова онлайн платформа, която осигурява изцяло онлайн преживяване на потребителите. Останалите участници бяха впечатлени от скоростта на нашата трансформация и дигиталните канали, които вече използваме, за да привличаме депозити“, каза той.

С фокус върху разбирането на финтех банките (т.нар. challenger banks) и тяхното влияние върху пазара на депозитите, участниците споделяха добри практики за стимулиране спестяването в условията на ниски лихви и подготовката за покачване на лихвите. TBI Bank стоеше редом до представители на Grupo Santander, Swedbank, RBS, Eurobank EFG, Metro Bank, Sparkasse KolnBonn и др.

SHARED KNOWLEDGE

Още едно страхотно събитие, което не можахме да пропуснем беше финансовия форум в Прага – LendingUP! Сред актуалните теми на дискусия, бяха как да извлечем положителна печалба от инвестициите си в онлайн кредитиранер как да използваме технологиите и изкуствения интелект, за да подобрим кредитната оценкар как психологията и геймификациите в дигиталното кредитиране могат да допринесат за по-добри резултати едновременно за кредиторите и кредитополучателите. Председателят на Управителния ни съвет, Валентин Гълъбов, взе участие в един от дискусионните панели, посветен на „Възможностите пред пазара на P2P кредитирането и репутационният ефект върху банките“.

„Иновативните финансови услуги като P2P кредитирането не само не са заплаха за банките, те са предизвикателство, което трасира пътя на финансовата индустрия към бъдещето. Смятам, че няма опасност банките да понесат негативите от хипотетична финансова криза поради връзки с финтек компаниите, защото тези две индустрии взаимно се допълват и развиват,“ коментира Валентин.

На това събитие присъства и ръководителят на отдел „Връзки с клиенти, бизнес анализи и обучения“, Лилия Кръстева. „За мен Lending UP беше още едно доказателство, че сме на прав път – да развиваме дигиталните канали, да комуникираме с клиенттите чрез възможно най-много канали, или омниканална комуникация, и го правим персонално, спрямо клиента. Да използваме данните, които вече имаме и да добавяме нови, ежедневно, наблюдавайки клкиентите. Да смесим традиционната перспектива и с нови, по-креативни подходи и дори прилагайки лек „Big Brother“ подход – и двете работят по отделно, но да ги накараме да работят заедно, подпомагайки се едно друго – това е крайната цел. Ще го постигнем като го подплатим с добре структурирани данни, задълбочени анализи, идеи и смелостта да поемаме определен риск „, сподели Лили.

HR INSIDE

Отново първикариерен форум за хора с различни възможности

Като истински иноватори, нашите колеги от отдел „Подбор на персонала и работодателска марка” са твърдо решени да проучат всяка подходяща възможност за подбор на бъдещи кадри и налагане на добрия имидж на Банката. Те не пропуснаха да участват в първия по рода си кариерен форум за хора с различни възможности под надслов „Равенството значи повече”.

Събитието се проведе на 26.04 в столичния хотел Маринела. Целта пред колегите от човешки ресурси бе не само да намерят квалифицирани и мотивирани кадри, но и да се запознаят с истинския потенциал, който имат хората с функционални различия. Според официални данни на НОИ, в България има над 680 хиляди души с трайни увреждания, а заетите на трудовия пазара са едва 10%.

Основния фокус бяха позициите в нашият кол център, като за целта Банката тепърва ще разработи специална програма, за да помогне адаптирането на новите служители и да продължи своята трансформация в социално отговорна организиция от ново поколение. По време на събитието към TBI Bank имаше голям интерес, тъй като бе една от двете банки, представляващи банковия сектор у нас. Колегите ни успяха да разговарят с повече от 50 човека и да споделят с тях основните цели на компанията за бъдещо развитие. Те споделиха с нас, че са били приятно изненадани от положителна нагласа на хората, с които се срещнаха и тяхното желание за пълноценна интеграция в работната среда.

FOR YOU

Ние подкрепямe добрите каузи

Ние вярвамe в добрите каузи и личната отговорност! TBI Bank е социално отговорна организация и ние не веднъж сме доказвали този факт с участие в различни социални дейности. Ние подкрепихме още една добре позната ни чудесна инициатива, която не изисква много, а спасява редица: Капачки за бъдеще, която е в помощ на деца със здравословни проблеми. Организирахме „колектори“ за събиране на капачките, позиционирани на всеки етаж в ЦУ. Благодарим на всички вас, които се отзовахте и продължавате да го правите! Сред нашите първенци по събрано количество капачки са  нашите колеги от 4-и етаж, които събраха двойно количество на всички други. Но безспорните шампиони са нашите колеги от магазин Зора – Русе. Още на първия ден от обяваване на кампанията ни, Нехнур Исуфова (консултант продажби) ни изпрати цялото събрано от екипа количество!

То бе предадено в пункта на организаторите на 14 април от нашия благотворилен ангел – Кристина Петкова. Само за 5 часа организаторите събраха 15 тона в София, което бе достатъчно за закупуване на кувьоз за държавната болница в Чирпан. Продължавайте да събирате още капачки, втората вълна на кампанията ще бъде през есента. Благодарим ви! А повече за самата кампания, може да откриете ТУК

Write us back

at tbi.inside@tbibank.bg and become our next GUEST EDITOR, send us some interesting stories and facts, share your talent or hobby, or just let us know what do you want to learn from us.

Write us back

at tbi.inside@tbibank.bg and become our next GUEST EDITOR, send us some interesting stories and facts, share your talent or hobby, or just let us know what do you want to learn from us.