Изберете страница

EDITORIAL

Скъпи колеги,

Сезонът на горещия чай, печената тиква и подсмърчащите носове е тук. Но е някак уютно, нали?! Вземете чашата си с топъл чай и научете какво сме подготвили за вас. „Позитивност” е ключовата дума на това есенно издание на TBI Inside.

Запознайте се със специалния ни гост, динамична и позитивна натура, която се присъедини към голямото ни семейство от топ таланти само преди 3 дни. В откровен разговор с Ена Бадеану, нашият нов главен директор “Човешки ресурси”, ще научим повече за нейната личност, предстоящата й роля и планове.

Как банките приемат предизвикателството на финтех компаниите, ще проследим в едно интересно интервю за медиите с Валентин Гълъбов (председател на УС). Отново се срещаме с нашия ангел на благотворителността – Кристина Петкова, за да разберем какво има да сподели с нас. Още едно доказателство, че това издание ни среща с хубави и позитивни хора, е и интервюто с пионера в нашата стажантска програма – Елена Георгиева от Варна.

Младият екип на нашия кол център в София също има какво да покаже – освеженото им  работно пространство с мотивиращи цитати и  как то ги вдъхновява в ежедневната им работа. И накрая, но не на последно място, срещаме се с нашите футболни звезди, за да проверим как се представят досега.

Останете с нас! Поздрави,

Екип Вътрешни комуникации & Корпоративни комуникации

GUEST EDITOR’S CORNER

Ена Бадеану, Главен Директор Човешки ресурси – „Най-важни са хората!“

Специалният гост на това издание се присъедини към голямото ни семейство от топ таланти само преди 3 дни. Моля, приветствайте Ена Бадеану, нашият нов главен директор “Човешки ресурси”. Ена е подкрепяща и надеждна личност, изградила успешна кариера, движена от основните за нея житейски ценности –  почтеност, уважение, професионализъм и работа в екип. Започва кариерата си в банкирането в сферата на финансовите отчети. Поетапно заема управленски роли в разплащания, кредитна администрация, управление на риска, операции на клоновата мрежа. Изграждайки добри мениджърски умения, богат опит и разбиране на индустрията и със силното убеждение, че хората са в основата на успеха на всяка организация, тя продължава своето кариерно развитие в областта на човешките ресурси. Оттогава, повече от 16 години е ценен партньор за бизнеса като директор „Човешки ресурси” в ABN AMRO, след това за няколко години в местна румънска банка и през последните 2 години за британска финтех компания, базирана в Румъния.

Ена беше така добра да ни да разкаже за себе си, предстоящите си планове и роля в организацията.

  1. Ена, как реши да се присъединиш към TBI Bank и какви са първите ти впечатления след 3 дни, прекарани с нас?Досегашният ми професионален живот е изцяло в банковата индустрия, преживях динамиката на този сектор отвътре, с възходите и спадовете, наслаждавах се на ентусиазма за растеж и чувствах болките след кризата. Банковата и финансовата индустрия са достигнали етапа, когато трябва да направят огромна трансформация в начина, по който оперират. TBI Bank разбира необходимостта от промяна, формулира ясна визия за бъдещето и вече започна пътуването си към цялостна дигитална трансформация.Тези дни общувах с много хора на всички нива и забелязах общото отношение: професионално, отворено и динамично. Това е добре, тъй като поведение „можем“, заедно с ясна бизнес визия са основните презпоставки за успех. Трансформацията е доста сложен процес, но предпоставките за успешно пътешествие са тук и аз съм много щастлива да бъда част от екипа, който го реализира.2. Кои ще са първите ви стъпки, за да гарантирате, че приоритетите на HR екипа са в съответствие с нашите стратегически цели?Основната цел на HR винаги е свързана с изграждането на бизнес успех и признание за организацията като надежден стратегически бизнес партньор. С оглед на това, първо трябва да се уверим, че имаме ясно разбиране за бизнес стратегията, целите, нуждите и предизвикателствата. Да установим двупосочна комуникация с всички бизнес линии вътре в структурата, което ще ни позволи във всеки един момент да ги подкрепяме проактивно в предоставянето на решения. Да сме иновативни като екип и да мислим “out of the box”, да сме в темп с технологиите и да ги използваме, за да идентифицираме и разработваме инструменти и канали за по-добра подкрепа на всички нива.3. Какво стои зад позицията главен директор „Човешки ресурси”?Една от основните характеристики на тази роля е способността да носиш много шапки едновременно: стратегически партньор за мениджърския екип, лидер на екипа от HR специалисти, консултант и съветник към бизнес линиите, проводник на култура и среда, която предоставя възможно най-добри условия на работа. И умението да „запретнеш ръкави” заедно с екипа, за да се случи  това, което трябва да бъде направено, като се има предвид, че всичко е за хората.4. Ако трябва да опишеш тази роля в три думи, кои биха били те? Разбиране. Развитие. Подкрепа.5. Разкажи ни повече за себе си, какво те зарежда с енергия в ежедневието? Аз съм „ранна птица”, обикновено започвам деня с няколко минути йога. Помага ми да подготвя ума и тялото си за действие, зарежда ме с енергия. Вярвам, че сами избираме собственото си отношение и нагласа към нещата, затова всеки ден избирам да съм позитивна. И това работи във всякакви ситуации. Зареждам се с енергия от малките неща наоколо и винаги съм готова да я споделя с хората, които са около мен.

IN THE MEDIA

Банките приемат предизвикателството на финтех компаниите

Председателят на нашия УС, Валентин Гълъбов, наскоро даде интервю за списание „Твоят бизнес“, където говори за взаимодействието на банките с финтех компаниите. Г-н Гълъбов очерта  как финансовите институции се адаптират към новите реалности и технологични изисквания, както вътрешноорганизационно, така и по отношение на продуктовите иновации, които предлагат.

В интервюто той подчертава значението на финтех за банковия сектор и очертава пазарните преимущества на TBI Bank.

„Вярваме, че удобството е основна характеристика на финансовите услуги, които предоставяме”, отбелязва Валентин.

Ако сте любопитни да прочетете повече за основните аспекти при взимане на решения, когато става въпрос за продуктите и услугите на банката, дигитализацията на процесите и какво ни отличава от конкуренцията, то прочетете пълното интервю.

VALUES LIVE

Благотворителност в нашите сърца

Вярваме в добрите каузи и се стремим да вдъхваме живот на нашите ценности всеки ден! Като социално отговорна организация многократно сме доказали този факт с участието си в различни социални активности. Вдъхновени от успеха на първата вътрешна кампания, подкрепихме за втори път добре известната инициатива – „Капачки на бутилки за бъдещето”, в подкрепа здравето на нуждаещите се деца. Бурканите за събиране на капачки по традиция вече са разположени на всеки етаж в централния ни офис в София. Благодарим на всички вас, които допринесоха!

Само за няколко часа на 29 септември, организаторите на кампанията събраха тонове капачки  в София, което е достатъчно за закупуване на медицинско оборудване за новородени в общинската болница на малък град! Продължавайте да събирате, третата вълна на кампанията скоро предстои! Повече информация за инициативата можете да намерите ТУК

Събраното количество капачки-40 кг, бе доставено до пунк на организаторите от нашия ангел на благотворителността Кристина Петкова – добър пример за човек, който носи духа на алтруизма в сърцето си. Ето какво сподели Криси с нас по повод благородната инициатива:

„Да бъдеш почтен и добър човек не струва много и е въпрос на лична воля! Моят призив към всички е да бъдем  добър пример за нашите деца, нашите приятели и цялото ни обкръжение, така ще започнем промяната към по-добро. Важно е да бъдем отговорни днес, за да живеем по-добре утре! Малките неща носят по-голямо удовлетворение и са основата, на която градим големите си планове. Бих искала да изразя благодарността си за приноса на всеки един от вас с любима песен:

ЧОВЕКЪТ В ОГЛЕДАЛОТО, Майкъл Джексън

Ще направя промяна, за първи път в моят живот
Ще се почувствам добре, ще направия различни нещата
Ще го направя така … Започвам с човека в огледалото
Казвам му да промени начините си на действие
И никакво послание не можеше да бъде по-ясно
Ако искате да направите света едно по-добро място …

GREAT, FUNNY, MOTIVATING

Стаж в TBI Bank

През последните две години TBI Bank изгради екип от опитни и вдъхновяващи професионалисти. Това формира  работна среда на непрекъснати иновации и търсене на таланти по всички нива в организацията. Ето защо екипът ни за управление на човешките ресурси стартира дългосрочна стажантска програма, насочена към хора в различни етапи на тяхното образование, както и професионалисти, които обмислят кариерен преход.

Сред пионерите в новата ни стажантска програма е Елена, слънчево момиче, родено във Варна, която от 9 годишна живее между България и Англия. След като завършва езикова гимназия с испански в родния си град, тя записва международен бизнес с китайски език в Бирмингам, четиригодишна програма, която включва едногодишно обучение в Китай. В началото на лятото тя  се завърна от азиатската държава, за да започне стажа си в маркетинг отдела на TBI Bank. Забележителният й опит ни провокира да научим повече за нея и по-специално, дали наистина сме толкова готин работодател, колкото си мислим!

 

Успя ли да научиш нови неща, какви са досегашните ти впечатления?
Да си призная, очаквах да дойда тук и да правя кафе.  Нищо подобно, стажът ми е доста пълноценен и изпълнен с интересни казуси, проекти, по които екипът работи. Запознах се с основните функции и дейности в отдела. Всички хора в маркетинг отдела са просто страхотни, нямам думи да опиша колко са забавни, колко са мотивирани, и въпреки че имат толкова много неща да вършат, намират време да ми обяснят и да отговорят на въпросите ми.

Кои са най-интересните аспекти  за теб в работата? Помогна ли ти този стаж да се ориентираш професионално?
Много ми харесва креативният процес, възможността да мислиш комбинативно и стратегически. Финансовата част и бюджетирането също са съществени в маркетинга. Първият ми „УАУ” момент в университета беше когато влязох в лекциите по маркетинг. Тогава разбрах, че ми е наистина интересно и искам да се занимавам. Когато се озовах в TBI Bank интересът ми се потвърди, много от нещата, които учим в университета също се припокриват. И вече след този стаж съм сигурна, че искам да се занимавам с нещо в тази сфера.

Учила си една година в Китай – как възприе културата, обогати ли те това място?
Когато заминах за Китай си мислех, че ще изживея голям културен шок, но установих, че китайците много си приличат с българите. Ако  отидеш на гости, посрещат те  както у нас,  със софрата, много са гостоприемни,  държат на семейството. Начинът по който е устроен животът, по който се случват нещата много си прилича с България според мен. Ако свикнеш с езика,  няма да имаш проблеми. Много ми хареса да живея там. Университетът ми беше в Пекин, там държат на ученето, не мисля че някога съм била толкова стресирана академично. За сметка на това на финала чувстваш удовлетворение за постигнатото. Университетът им е много добре устроен, разположен е на огромна площ, всички нови студенти си купуваха колело, за да се придвижват вътрешно. В кампуса срещаш хора на всякаква възраст. Ако някой се замисля дали да отиде, 100 процента бих го препоръчала.

CONSTANT IMPROVEMENT  

Мотивиращи цитати от нашия кол център

Нашият екип по поддръжка винаги е бил посветен да подобрява условията ни на работа, маркетинг отделът е пълен с творчески идеи, във вътрешните комуникации се стремим да допринасяме за нашата корпоративна култура, а младите служители от кол центъра ни обичат промените … и ето го резултата – освеженото им работно пространство в българския офис (Румъния, скоро идваме и при вас).

Мотивиращи цитати от известни спортни личности намериха своето място по стените, като израз на нашата вътрешна енергия и стремеж към по-добри постижения, нашата организационна култура и страст да бъдем най-добрите в това, което правим. И разбира се, в съответствие с нашата освежена корпоративна идентичност.

Какво смятат служителите за тази промяна?

Магдалена Гороломова, ръководител на кол център България споделя: „Новите цитати по стените имат вдъхновяващ и мотивиращ ефект върху екипа.“

Зорница Узунова, супервайзър в кол центъра добавя с радост: „Нашето работно пространство изглежда много по-различно и модерно сега, нетърпеливи сме за повече промени като тази“.

Добре тогава, но това не е всичко…идват още постери, оглеждайте се в  пространството около вас!

Ако имате любим цитат, който ви води в ежедневната работа, споделете го с нас ТУК

BORN WITH TBI INSIDE

Нашите футболни звезди

Няколко колежки  наскоро попитаха какво се случва с  футболния ни отбор в София – година след като бе сформиран за втори път?

Ето ги и тях, активни и с участие в турнирите на Банковата лига. Момчетата изиграха 16 мача, вкараха 56 гола, сред които 4 победи над Еврофутбол (5:1) и SG Експресбанк (сритаха ги … два пъти), EFG Eurobank (4:3) и едно зрелищно равенство с Райфайзенбанк (6:6).

Трябва да признаем, че имаме наистина привлекателни колеги и не е чудно, че индивидуалната годишна награда за най-атрактивен играч отиде в ръцете на нашия капитан – Филип Попов, директор „Бизнес банкиране“ за България.

Повече за самия турнир може да прочетете ТУК  

Фен ли си на футбола? Играеш ли активно футбол в свободното си време? Добър ли си в отбелязването на голове? Ако да, тогава ни пишете, нуждаем се от свежи попълнения в отбора.

Стани нашата следваща футболна звезда ТУК

Write us back

Пишете ни на tbi.inside@tbibank.bg и станете следващия ни гост-редактор, изпратете ни интересна случка или новина, споделе за успешен ваш проект, или просто ни кажете какво искате да научите от нас.

Write us back

Пишете ни на tbi.inside@tbibank.bg и станете следващия ни гост-редактор, изпратете ни интересна случка или новина, споделе за успешен ваш проект, или просто ни кажете какво искате да научите от нас.