Изберете страница

EDITORIAL

Скъпи колеги,

Последните седмици бяха наситени със събития. Всички знаем, че ноември е най-интензивният бизнес период с предстоящия „Черен петък” и планиранията за следващата година. Да не споменаваме и напрежението около намирането на перфектните коледни подаръци навреме, които накрая остават за последния момент.

Въпреки всичко това, за нас тези седмици бяха повече от вълнуващи. Както вече сте чули, TBI Bank сключи сделка за придобиване на дял от норвежката Monobank. Банка, специализирана в областта на потребителското финансиране, която се развива успешно от  основането си през 2015 досега. В бъдеще ще споделяме опит и полезни практики с колегите от Норвегия, което още повече ни приближава към целта ни да бъдем дигитална банка от следващо поколение.

Друга важна новина е стартирането на MCА – иновативен продукт, насочен към електронните търговци. По-надолу ще прочетете интервюто ни с Александру Козма – един от ръководителите на проекта. Той ни сподели повече за решението и като отборен играч поздравява всички колеги от екипа за успешната работа по разработването на продукта.

Новини от Централата: група млади и амбицирани студенти прекара един ден в централата на TBI Bank. Посещението им е част от инициативата „Мениджър за един ден”, която събра развълнуваните младежи с част от колегите ни, които с удоволствие влязоха в ролята на ментори. Отново взехме участие в една голяма конференция – Retail in Detail – вижте по-надолу детайли и видео на нашия говорител, Лаура Визир.

Останете с нас и приятно четене!

Ваши,
Екип Вътрешни комуникации & Корпоративни комуникации

TOP FLOOR

TBI Bank придобива миноритарен дял в норвежката дигитална банка Monobank ASA

TBI Bank сключи сделка за придобиването на миноритарен дял в норвежката Monobank ASA. TBI Bank инвестира близо 6 млн. евро за дял от над 9% в частно пласиране на акции на Monobank, регистрирани на фондова борса в Осло.

Monobank е дигитална банка, специализирана в областта на потребителското финансиране, с операции в Норвегия и Финландия. Основана през 2015 г., към момента банката притежава нетен кредитен портфейл от около 360 млн. eвро и се развива успешно в скандинавския регион. Това е модерна дигитална банка с високоефективни бизнес дейности, базирани на иновативни технологии.

„Ние от TBI Bank вярваме, че тази инвестиция ще ни позволи да споделяме най-добрите практики с една от водещите скандинавски финтех банки. Това е в съответствие с нашата стратегия да станем дигитална банка от следващо поколение”, каза Питър Барон, изпълнителен директор на TBIF Financial Services (TBI Bank).

„Този миноритарен дял е първата стъпка в потенциалното сътрудничество с Monobank като част от стратегията на компанията-майка 4finance Group за развитие на бизнеса в скандинавския регион”.

Guest Editor’s Corner

Alexandru Cosma, директор „Бизнес банкиране продукти и продажби”: заслугите за MCA са екипна работа

Щастливи сме с новината за старта на новия ни иновативен продукт – Merchant  Cash Advance  („Бързи пари за търговеца”). MCA е напълно дигитално решение, което осигурява бързо и лесно финансиране на предприемачите, с акцент върху индустрията на електронната търговия.

Какъв проблем решава? Търговците, които оперират онлайн, обикновено не са компании с големи активи и срещат трудности при осигуряването на обезпечение за стандартен заем. За сметка на това те разполагат със силен нематериален актив – входящите парични потоци, които в бъдеще са сравнително предсказуеми. Въз основа на тази концепция, ние поемаме риска да им предложим до 85% от бъдещите им входящи потоци в настоящия момент.

След предоставянето на аванса за търговеца, ние удържаме предварително уговорен процент от всяко плащане с кредитна карта към неговия бизнес от клиентите му, докато сумата не бъде възстановена. MCA е доказателство за гъвкавия подход на TBI Bank да осигурява бързи и удобни услуги в отговор на нарастващите клиентски нужди в дигиталния свят.

Днес говорим с представител на екипа, успешно реализирал проекта – Александру Козма, мениджър по стартиране, разработване и имплементиране на продукта. Алекс е част от семейството на TBI Bank от 2012 и през последните 3 години ръководи  „Бизнес банкиране продажби и продукти” в Румъния.

Алекс, какви бяха основните  предизвикателства за екипа при разработването на MCA?

Имаше три основни предизвикателства в процеса по дигитализация на решението: необходимостта от широка база данни на онлайн търговци; ключово е наличието на достъпни и актуални данни за историята на приходите им; не на последно място необходимостта от автоматично събиране на разписаните бъдещи доходи.

Всички тези ключови фактори бяха преодолени благодарение на Netopia – наш партньор и най-голям доставчик на платежни услуги в Румъния. Те разполагат с широко портфолио от търговци и данни за плащанията им с кредитни карти, както и контрол върху обработката на потоците им.

Guest Editor’s Corner

Какво научихте в процеса на работа?

Няколко вътрешни екипа и различни доставчици взеха участие в проекта, между които:  Netopia, Softelligence, IT отделите от Румъния и България, както и правните, финансовите, PR, маркетинг и бизнес отдели на банката. Обединяването на всички сегменти в продукта, който имаме днес, изискваше много усилия и усърдие. Научихме по нещо от всеки участник в процеса, но най-вече стигнахме до извода, че ключът към успешното осъществяване на такъв проект се крие в предварителното планиране и документация. Както казват, 1 час планиране спестява 10 часа изпълнение.

Какви са очакванията ти за прогреса на MCA на пазара? Има ли вече споделена обратна връзка от потребителите?

Засега работим с търговци от портфолиото на Netopia, но водим преговори и с други потенциални партньори, някои от които дори са банки. Най-успешният подход е с присъединяването на още партньори. Засега обаче се фокусираме върху разширяване процента на проникване сред търговците в портфейла на Netopia и реализирането на предвидените прогнози за продукта. След като получим резултати, можем да правим подобрения и да обслужваме по-широк спектър от клиенти.

Що се отнася до обратната връзка от търговците, ще споделя, че е много позитивна. Дори имахме случай с предприемач, посочил в заявлението си, че не се нуждае от финансиране в момента, но иска да изпробва продукта, защото харесва идеята зад него.

Планирате ли скорошен старт на MCA и в България?

Убеден съм, че ако разработката е успешна в Румъния, ще я реализираме и в България. Също така мисля, че българският пазар е готов за  този продукт.

Като за финал, ще ни споделиш ли повече за екипа зад проекта?

Идеята за продукта дойде от Питър Барон, който в някакъв момент предложи проекта и ние с удоволствие приехме възможността. Нямаше да можем да го реализираме без подкрепата на Флорентина Мирчa като бизнес лидер на проекта. Тя следеше процеса отблизо и ми помагаше в критични ситуации. Участваха много колеги от риск звената в Румъния, които свършиха страхотна работа, свързана със сложните процеси по оценяване – Раду Пику, Алекс Маргарит, Юлияна Паун. От кредитна администрация и контрол се включиха Виктория Александру и Раду Ватаману. Също така благодарности на Никола Калфов, Дан Грауре и Лучиан Барбу за техническата част. Николета Павел, която работи до късните часове, за да разпространи новините сред търговците и да подготви стартирането. За промоционалното видео сме признателни на Дениса Сусе от маркетинга, а счетоводната монография бе изготвена от Даниела Михалаки и Лаура Стере от отдел „Финанси”.

HR INSIDER

TBI Bank отново става част от инициативата Мениджър за един ден

Група студенти посетиха централата на TBI Bank и скъсиха дистанцията между образователни и бизнес институции, а целта на посещението им беше да влязат в ролята на ръководители на  различни банкови отдели в рамките на ден. Как се случи това? С инициативата „Мениджър за един ден” на Junior Achievement, в която TBI Bank се включва за трети път. Проектът прави  връзка между публичните организации, гимназиите и университетите и след успешно селектиране на кандидатите, на 30 октомври избраните мениджъри заеха работните си места.

TBI Bank приветства петима младежи в Централата в 09:00 часа  сутринта. За да ги запознае с компанията, HR екипът изготви въвеждаща презентация. Двама от мениджърите прекараха деня с колегите от отдел „Човешки ресурси”, други двама влязоха в позицията на главни счетоводители и един беше мениджър „Стратегии за събиране на просрочени вземания”.

В края на деня, мениджърът „Стратегии по събиране на вземания”  Йосиф Мадолев беше толкова впечатлен от представянето на ученичката, с която работи и заяви, че би й предложил позиция в TBI Bank, когато завърши образованието си.

Младежите си тръгнаха от Централата с позитивна нагласа, подаръци и по-добра кариерна ориентация от сутринта. От гледна точка на TBI Bank – горди сме да изпратим младите мениджъри с новопридобити знания и увереност. И както казват в Германия, хората винаги се срещат по два пъти, така че чакаме с нетърпение втория!

THE PLACE TO BE

Как да спечелиш публиката: TBI Bank участва в Retail in Detail

Иновативно решение за онлайн търговия, което отговаря на нуждите както на търговците, така и на крайните потребители? Това бе сред темите, грабващи вниманието по време на най-голямата специализирана конференция в областта на ритейл индустрията. TBI Bank беше единствената поканена банкова институция на събитието, където демонстрира най-съвременни продукти в сектора.

Представена от Лаура Визир, ръководител отдел “Развитие на онлайн ритейл продукти“, участието на TBI Bank беше сред ключовите на тазгодишния Retail in Detail. Нашата платформа за онлайн търговия е чудесен пример за дигитализацията на банковия сектор. Тя прави онлайн пазаруването на изплащане бързо и лесно чрез достъпен 24/7 онлайн процес, който не изисква от клиента да посещава клон на банката.

Пред специализираната аудитория Лаура също така представи концепцията за “iovation”, чрез която потенциални измами се предотвратяват благодарение на технологии за разпознаване от последно поколение, които са в основата на платформата.

Събитието даде повод на лидери в областта да обменят ноу-хау, както и да дискутират съвременни тенденции в ритейл сектора. С нетърпение очакваме следващата Retail in Detail конференция – и сме сигурни, че и публиката с нетърпение очаква следващите ни продукти.

IN FOCUS

Подобряваме условията за клиентите чрез интернет банкиране

Направихме следващата стъпка към подобряване на услугите ни чрез лансирането на по-ефикасно потвърждение за сигурност и по-високо ниво на осведоменост на клиентите относно плащания чрез интернет банкирането на  TBI Bank.

Потребителите, които са се абонирали за системата за SMS TAN Code, сега ще получават допълнителна информация на избран от тях език (български или английски), свързана с:

∙ Период на валидност;
∙ Тип операция;
∙ Сума и валута;
∙ Последните 10 цифри на IBAN на бенефициента на операцията;
∙ Дата и час на заявка за TAN код.

„Проектът дава прозрачност за информирани действия, което е от ключово значение за предоставяните от нас услуги. Благодаря на всички, участвали в осъществяването на проекта”, сподели Елмаз Исмаил, Ръководител Разплащания.

FOR YOU: SKI FEST

Бъдете като Жени – станете следващия ски шампион!

Активният начин на живот и стремежа да бъдем №1 са част от вътрешната ни култура. На ежегодния ски фест за банкери миналата година, Евгения Гончева ( старши специалист по плащане в централата в София), демонстрира и двете. Тя успя да спечели два златни медала в състезанията – на големия слалом и на паралелния голям слалом.

Всеки от нас може да почерпи малко от нейната воля и хъс – както в ежедневието си, така и на следващия

Ски фест за банкери

Боровец, 21-23 март 2019

Поканата е отправена към служителите на TBI Bank в България и в Румъния. Изискванията за заявяване на участие (освен да сте ски гуру) са: да сте служител на банката повече от 6 месеца; да приложите одобрение и препоръка от  мениджър във формата на имейл.

Специално сформиран за целта екип, ще разгледа всички кандидатури и ще избере 3-ма кандидати + 2-ма като резерви.

Цялата логистика на ски феста е покрита за участниците – включително разходи за път, такса за участие и хотел.

Крайният срок за кандидатстване е 28-ми декември, 2018. Пълна програма и повече детайли може да откриете  ТУК.

Write us back

Пишете ни на tbi.inside@tbibank.bg и станете следващия ни гост-редактор, изпратете ни интересна случка или новина, споделе за успешен ваш проект, или просто ни кажете какво искате да научите от нас.

Write us back

Пишете ни на tbi.inside@tbibank.bg и станете следващия ни гост-редактор, изпратете ни интересна случка или новина, споделе за успешен ваш проект, или просто ни кажете какво искате да научите от нас.