Изберете страница

EDITORIAL

Скъпи колеги,

Време е за обратно броене – броим оставащите дни до споделените моменти с близките ни, а за някои от нас – прибиране вкъщи! Очакваме фирменото коледно парти, подаръци и времето за почивка.

Но нека за малко спрем да мечтаем, да се фокусираме върху оставащите работни дни от годината и да позволим на TBI Inside да бъде приятна развлекателна част от тях. Поглеждайки назад към изминалите седмици, имаме доста неща, с които да се гордеем. Например: Monobank. Например: пускането на пазара на новия ни продукт MCA. А има и толкова много други проекти, които предстои да бъдат реализирани.

Но какво правиш, когато си толкова иновативен и предприемачески настроен, колкото сме ние? Споделяш успеха си със света! Точно това направихме в София и Букурещ на водещи бизнес форуми и в двете държави, в които оперираме. Прочетете за това надолу, защото и в двата случая бяхме сред звездите на деня.

В това издание ще поздравим и някои от най-добрите ни служители от офисите и в Техномаркет, продаващи продукта на Vivus. Иначе казано, това са най-добрите измежду най-добрите. Тези колеги са страхотен пример за това колко е важно да си адаптивен в продажбите на нов продукт. Те бяха наградени за успеха си по време на церемония в Централата, за която можете да прочетете повече в основния текст.

О, също така Коледа дойде по-рано за нас – блогът ни вече е онлайн! Останете с нас и приятно четене!

Ваши,
Екип Вътрешни комуникации & Корпоративни комуникации

THE PLACE TO BE

TBI Bank участва в конференцията „Банките & бизнесът“

Какво ни отличава от другите банки? Обичаме този въпрос и се радваме, че му отговорихме по време на годишната конференция „Банките & Бизнесът“ в София. В дискусията ставаше въпрос за тенденциите в кредитирането, партньорствата между банките и финтех компаниите и предприемаческата екосистема в България.

А ние наистина сме различни – не само заради оранжевия цвят в облеклото, но и заради начините, по които подкрепяме стартиращи компании на пазарите, където сме активни.

„Банките & Бизнесът“ е водещият банков форум в България. Всяка година той събира най-влиятелните финансови институции и личности. Питър Барон, главен изпълнителен директор на TBIF (TBI Bank), беше сред топ панелистите на събитието.

Като част от 4finance, eдна от най-големите групи за потребителско кредитиране в Европа, TBI Bank постоянно търси нови решения и работи с някои от най-вдъхновяващите финтех компании в света. Банката изгражда партньорства със стартъпи в България и Румъния, за да подкрепи екосистемата в двете държави.

„Има много начини да подпомагаш стартиращите компании – ние например работим с някои от най-добрите стартъпи и им даваме възможност да тестват технологии в реални условия, като ни предоставят своите услуги“, обясни Питър Барон по време на конференцията.

„Мисля, че с помощта на финтех партньорства стигаме по-близо до клиентите ни. Статистиката и данните също ни помагат в това отношение. Ние имаме много продукти, които стъпват на новите технологии и партньорствата. Те вече работят в Румъния и скоро ще ги представим и в България“, каза Питър Барон.

TOP FLOOR

4finance публикува финансовите резултати за първите девет месеца – TBI Bank е сред най-добре представилите се

4finance публикува финансовите си резултати от първите девет месеца на годината (до 30-ти септември 2018 г.). За този период, компанията отчита печалба от 39 милиона евро преди данъчно облагане и TBI Bank има силни заслуги за това.

Отдадените кредити от банката през периода нараснаха с 12% в сравнение с предходната година. По-конкретно, миналогодишният резултат от първите девет месеца на 2017 г. беше 175.9 млн. евро, докато тази година е 197 млн. евро. Но това не са единствените впечатляващи данни – броят на активните кредитополучатели на банката достигна до 0.40 милиона, тоест с 8% повече от миналата година.

Коментар от Ойвинд Оунс, изпълнителен директор на 4finance:

„Продължаваме да се развиваме и да разширяваме нашия бизнес модел. Това означава да развиваме традиционните ни продукти за еднократно плащане към плащане на вноски на някои пазари, както и да продължаваме да се застъпваме за подходящо и основано на доказателства регулиране на потребителското кредитиране. И това означава постепенно да се насочим към нови сегменти, както вече правим в Литва с марката Vivus, в Испания в партньорство с мобилното приложение Fintonic, както и с TBI Bank. Нашата скорошна инвестиция в норвежката дигитална банка Monobank също е част от този подход и е първата стъпка в проучването на потенциално сътрудничество. „

Можете да праегледате пълните публикувани финансовите резултати  ТУК

IN THE MEDIA

Гергана Стайкова пред вестник „Стандарт“

Защо тегленето на кредит всъщност е нещо повече – едно естествено взаимодействие с клиентите ни – и как в TBI Bank работим в полза на партньорите ни? Гергана Стайкова, старши вицепрезидент „Кредитиране и дистрибуция“, споделя тайни от кухнята на бизнеса в интервю във вестник „Стандарт“.

Гери разказва за различните нови подходи, по които банката работи, за да улесни отдаването на кредити. Тя спомена и какви са навиците на българите по отношение на кредитирането. Ако се интересувате от дигитализацията, оптимизираща процесите, които обикновено отнемат дни, както и от ексклузивните услуги, които предлагаме за развитието на бизнеса на партньорите ни, прочетете цялото интервю!

INNOVATION IS ON OUR DNA

Ден на иновациите в Букурещ

Иновациите са част от ДНК-то на TBI Bank: те са нашата движеща сила, затова и постоянно ги интегрираме във всички услуги, които предлагаме.

Обединихме усилия със Bizz Magazine – организатор на петдневно бизнес събитие, в което фокусът във всеки от дните беше различен. Ние се присъединихме на ден 2: акцентът в него беше „иновация”. Бяхме единствената банка, осмелила се да говори по темата редом с технологични компании, за които това е акцент всеки ден.

Харизматичната Олга Гулкова, старши вицепрезидент „Ефективност на бизнес процесите и иновации” беше наш говорител и грабна вниманието заедно със Серджио Негут, съосновател на партньорите ни FintechOS. Темата, която двамата презентираха, беше как банките интегрират инoвативни решения – накратко: основата на партньорството ни.

Те говориха за връзката между банки и финтех и дадоха пример с TBI Bank – първата банка на пазара, въвела платформа за електронна търговия, използваща видео идентификация и електронен подпис. Системата дава възможност на клиентите да пазаруват и извършват плащания 24 часа в денонощието и да плащат само в рамките на 10-15 минути без да се налага да посещават банков клон.

Олга и Серджио дискутираха сложните процеси, които са невидими за публиката; как идеите биват материализирани във финални продукти , които ще улеснят процесите по поръчване; как същите идеи подобряват ежедневието ни в днешно време. Не е лесно, но е предизвикателство, което TBI Bank и партньорите ни приемаме.

Събитието събра представители на банки, финтех организации, софтуерни компании и инвеститори. Беше стимулиращо изживяване, което обикновено се случва, когато търсещите иновация са на една сцена. Повече ще откриете ТУК.

FOR YOU: Служителите с най-добри продажби

 

Служителите с най-добри продажби отиват на вълнуващи пътешествия

Изминалите месеци бяха приключение за екипа на TBI Bank, а за някои от нас се превърнаха в истинско предизвикателство. Както знаем, от април тази година служителите на TBI Bank продават продукта на нашите партньори от Vivus. За да им покаже, че усърдната им работа е не просто забелязана, а оценена, Vivus организира първото Търговско състезание по продажби. Правилата бяха прости: печелят тримата служители с най-добри продажби в офисите и първият начело на служителите ни в Техномаркет. Състезанието се проведе от юли до септември 2018 г., а това са топ 3 личните банкери, излъчени като победители:

  • Милко Ваков от офиса в Красна поляна, София 2;
  • Добромир Кирев от офиса на Граф Игнатиев, София 1;
  • Христина Димитрова от офиса в Дружба 1, София 1.
  • Победителят от Техномаркет е Силвия Белчева от Варна.

За награда четиримата печеливши ще отидат на избрани от тях екскурзии в България или чужбина.

В сградата на централно управление на TBI Bank се проведе малка церемония по награждаване, на която присъства и част от организаторския екип зад проекта, представен от Желязко Желязков – Директор Продажби, Здравко Райчев – Изпълнителен директор на 4Finance AS, както и „повелителките на Севера и Юга” – Ирина Димитрова и Виолета Рабаджиева. След като поздравиха победителите за постигнатото, те влязоха в професионална дискусия относно профилите на клиенти и други теми от индустрията.

Чувството да пътуваш е страхотно, особено когато екскурзията е заслужена награда. Затова и организаторите споделиха с читателите на TBI Inside, че планират да направят състезанието ежегодно. Но новината не е само тази – те решиха да проведат още един конкурс веднага след края на първия, така че състезанието продължава и през последното тримесечие от 2018. На всички колеги, продаващи продукта на Vivus – желаем успех и ще се срещнем на следващата церемония в Централата!

IN FOCUS

Гореща новина – блогът ни вече е онлайн!

Дами и господа, представяме ви Блога на TBI Bank!

Казват, че блоговете са добър начин за промотиране на бизнес съдържание по ненатрапчив начин и точно това целим с нашия.

Интегриран в сайта ни, блогът ще служи за споделяне на вътрешно генерирано съдържание с широката публика. Редовните теми включват нови продукти и услуги, кампании и съвети от кухнята към клиентите относно подобряването на финансовото им състояние. Блогът е инвестиция в изграждането на бранд идентичност, утвърждаване на нашата експертиза в сектора и дори оптимизиране при търсенето на информация. Да не говорим, че времето, прекарано там, е приятно!

Ако имате идеи за теми, които заслужават споделяне и дискусия в блога, съветваме ви да се свържете с Мария Господинова – нашият блог мастър. (Според данни на HubSpot, 60% от бизнес организациите, които разполагат с блог, привличат повече клиенти).

Поздравления за маркетинг екипа, който създаде блога и ще го развива и в бъдеще!

Write us back

Пишете ни на tbi.inside@tbibank.bg и станете следващия ни гост-редактор, изпратете ни интересна случка или новина, споделе за успешен ваш проект, или просто ни кажете какво искате да научите от нас.

Write us back

at tbi.inside@tbibank.bg and become our next edition’s editor, tell us more about your team’s success, share some interesting summer stories, or just let us know how you prefer your winter cup of tea.