Изберете страница

EDITORIAL

Скъпи колеги,

Вярвате или не, това е последният TBI Inside за тази година и най-хубавите празници са по-близо от всякога. Това е момент, подходящ както да съберем сили и идеи за следващата, така и да погледнем назад какво се е случило през изминалата.

А какво постигнахме в TBI Bank през 2018? Няма по-подходящ човек, който да отговори, от Питър Барон. Вече стана традиция в края на годината той да е нашият гост редактор, който прави разбор на уроците и успехите ни.

Като говорим за успехи нашият главен оперативен директор Ники Спасов бе отличен като един от топ IT-мениджърите в България. Специален момент за него, както и целия екип на TBI Bank в България и Румъния.

Добрите ни сърца също допринасят за това. Тази зима TBI Bank отново помогна на децата от средно специално училище за деца с увреден слух „проф. д-р Дечо Денев”, което подкрепяхме и преди през последната година. Радваме се, че имаме възможността да споделим с вас щастието в очите им в текста надолу.

Желаем и на вас и на вашите близки щастие в очите по време празниците и през цялата 2019! Благодарности за подкрепата, препоръките и готовността ви да се развиваме заедно. Весела Коледа и щастлива Нова година!

Ваши,

Вътрешни & Корпоративни комуникации

Guest Editor’s Corner

Обръщение от Питър Барон

Скъпи колеги,

Весела Коледа и щастлива Нова година! Нека посрещнем предстоящата 2019 с добро настроение и в компанията на своите близки. В подготовката за новата година, разбира се, е редно да хвърлим и финален поглед към постиженията от предходната.

Изминалата 2018 беше значима за всички нас в TBI Bank. Имахме редица положителни развития в много посоки: привлякохме нови таланти, изградихме  по-силна организационна култура, подсилихме всички бизнес линии и подобрихме условията на работа. Отиващата си година отбеляза ключови моменти, които доказаха, че TBI Bank е организация  с ясен поглед към бъдещето и  с намерение да изпълни обещанията си. Екосистемата на нашия бизнес се променя бързо. И 2018 доказа, че сме готови за предизвикателството. Убеден съм, че се движим в правилната посока: положените усилията са насочени в разработването на продукти и услуги, които поставят клиента на първо място. Именно това е жизнената сила на бизнеса ни. Това е и бъдещето на отвореното банкиране и ние се доближаваме до него с всеки ден.

Предизвикателствата не са приключили. Изминалата година е пример, че най-добрият начин да ги посрещнем, е предолявайки ги. Бих искал да благодаря на всички колеги за упорита работа и амбицията да ставаме все по-добри в това, което правим.Както може би знаете, през ноември тази година достигнахме 90 000 заявления за кредит – абсолютен рекорд, който не би бил възможен без обединените усилия на всички звена в семейството на TBI Bank. Стремежът за напредък ни пренесе извън познатите границите, буквално. През юли обявихме началото на бизнес операциите ни в Германия, а през ноември приключихме сделката, с която придобихме дял в норвежката Monobank.

Друго постижение на бранда ни през 2018 е освеженото лого, което демонстрира нашата готовност да се придържаме към позитивните иновации във всичките им измерения. През следващата година ще започнем и поетапната адаптация към новия дизайн на клоновата ни мрежа. Също така ще продължим и разширяването в дигиталното пространство, чийто ключов проект ще бъде първото мобилно приложение на TBI Bank. Причината за тези успехи се крие в самите нас. Всички подобрихме уменията си през годината. През следващата ще продължим с обученията, за да бъдем сигурни, че сме готови за това, което идната 2019 ни е подготвила.

Фокусът върху клиентите ни накара да създадем продукти и услуги, които остават без прецедент на пазарите, в които работим. Това, което ни различава и което трябва да съхраним, е вярването, че трябва да сме на страната на нашите клиенти и партньори с цел подобряване на техния финансов живот. Това трябва да е част от нашето ДНК. Редно е да се запитаме, успяхме ли във всяко начинание? Разбира се, че не. Ако сме успели, то тогава не сме поставили летвата достатъчно високо. Единственият начин да разберем границите си, е да излезем от зоната на комфорта си.

Да си пожелаем още една година, пълна с позитивни преживявания, изненади и късмет. Насладете се на празниците с любимите хора!

Поздрави,
Питър Барон

IN FOCUS

Николай Спасов е отличен като един от най-добрите IT мениджъри в България

Като най-ефективната и рентабилна банка в България (Капитал К10, 2018) е естествено, че Ники бе включен в категорията „Ефективност“. Така той попада в елитния клуб на най-добрите професионалисти в неговата сфера. Конкурсът „ИТ мениджър на годината”, който се проведе за единадесети пореден път, се организира от ICT Media в лицето на сп. CIO и Клубa на ИТ мениджърите в България. Той отличава значителни постижения в областта на управлението и развитието на информационните технологии.

„Г-н Николай Спасов демонстрира и развива в работата си умения, благодарение на които получи признанието на колегите си IT ръководители“, коментират организаторите. Категорията „Ефективност“ отличават мениджъри с доказана ефикасност и пълноценност в работата, спомагащи повишаването на доверието и разпространението на високите технологии.

Конкретният проект, за който Ники беше номиниран, е внедряването от TBI Bank на системата RepExpress за отчитане към Българската народна банка (БНБ) по модела на хибридния частен облак. Базата данни е изнесена в облака на Oracle, а приложната част остава в центъра за данни на институцията, като е извършена надеждна и сигурна интеграция с облака.

„Партньорство ни с Oracle е не само отличен пример за интегриране на услуги от най-ново поколение във финансовия сектор – казва Ники Спасов – а и поредната стъпка към превръщането ни в дигитална банка от следващо поколение“. А също така и много ефективна банка – като нашия главен оперативен директор!

Поздравления, Ники!

CHARITY IN OUR HEARTS

Вярваме в добрите каузи!

Готовността да покажеш човешкото си лице и да върнеш обратно към обществото – особено на хората в нужда – е истински знак за развита силна култура в една организация. За нас в TBI Bank e чест да подарим частица от сърцето си на децата от Професионална гимназия и детска градина „Проф. Д-р Дечо Денев“.

Това е специално училище за деца с увреден слух – да направим дните им по-щастливи е наша цел от вече повече от година. Подкрепихме училището с подаръци и лакомства за Коледа през 2017 г. и за деня на детето – 1 юни – през 2018 г. Този път решихме помощта ни да е по-устойчива. За нуждите на училището и комфорта на децата, TBI Bank се погрижи за закупуването на нови килими и шкафчета за обзавеждане на детските кътове.

Специалното училище с детска градина за деца с увреден слух „Проф. Д-р Дечо Денев” гр. София е първото и най-голямо подобно училище не само в България, но и на целия Балкански полуостров. В него се обучават общо 596 деца с увреден слух от София и цялата страна.

Училището има международен престиж и добри традиции в обучението на деца с увреден слух, с множество увреждания и интегрирани деца.

Усмивките на малчуганите са безценни за нас. Вярваме в добрите каузи и се стремим да вдъхваме живот на нашите ценности всеки ден!

Благодарим на всички, които взеха участие в този толкова специален за нас проект!

FOR YOU

Коледни партита в София и Букурещ – мисията успешна ✓

Ако сте ги пропуснали, със сигурност сте чували легенди за партитата на TBI Bank в София и Букурещ. Защо ли? Защото бяха епични!

Изминалите седмици бяха много напрегнати и затова екипът ни се нуждаеше да се отпусне за последно преди предстоящите празници и какъв по-добър повод корпоративно Коледно парти? Танцувахме, пихме, пяхме на (поне) четири езика, блестяхме (предвид, че темата беше неонови светлини, обратното беше непостижимо!) и някои от нас дори получиха подаръци от тазгодишната лотария. В София дори имахме другари по чаша – колегите ни от Vivus на 4finance се присъединиха към партито. Новите запознанства са приятни, а купонът е по-весел с повече хора.

Събитията в София и Букурещ са само старт на поредица от партита на регионално ниво в България и Румъния, от които очакваме вашите снимки и истории! Междувременно тук можете да видите как го правим София, а колегите, които бяха там – да започнат да си спомнят.

THE PLACE TO BE

TBI Bank с участие в конференцията UAFIN.TECH

Незаменимата Олга Гулкова, старши вицепрезидент “Ефективност на бизнес процесите и иновации“, участва в конференцията UAFIN.TECH – първото международно финтех събитие в Украйна. Събитието се проведе в Киев и събра амбициозни представители на банковата общност, които обсъдиха най-добрите практики  и решения на пазара.

TBI Bank сподели сцената с колеги от калибъра на Крис Скинър и представители от Revolut и Transferwise. Притежавайки над 16 години опит в сектора, Олга сподели своята визия за и опит с продължаващата трансформация в банковите системи.

От името на екипа благодарим на Олга за нейното съдържателно представяне, базирано на задълбочени познания в сферата. Повече за конференцията можете да научите тук.

HR INSIDER

Последният кариерен форум за годината

На 28-ми ноември HR екипът отиде на последния си кариерен форум за годината. Дни на кариерата София е петото поредно изложение за банката през тази година. След като го посетихме, се връщаме със снимки и история за вас.  За късмет, успяхме да хванем екипа в един от малкото им свободни моменти и имахме възможност не само да ги видим в действие, но и да поговорим с тях.

Този път ни представляваха Силвия Петрова и Асен Чомаков от HR отдела с подкрепата на Зорница Узунова (супервайзър в кол центъра), Йосиф Мадолев (Мениджър Стратегии за събиране), Дияна Богданова (Ръководител отдел Мониторинг и събиране на просрочени вземания), Атанас Атанасов и Георги Василев, които са регионален мениджъри. Акцентът на щанда беше поставен върху кариерни истории на наши колеги, представени в презентация.

Бяхме любопитни как протича денят на форума, но трябваше да питаме какви са очакваните резултати за Банката. Силвия сподели нейните възгледи:

„Кариерните форуми отдавна не са само място за запълване на актуални към момента позиции, но са и възможност за комуникация на културата, визията и проектите на TBI Bank. Много пъти съм имала интервюта, на които кандидатите ми казват, че ме помнят от някой форум. Изложенията са места, където можем да се позиционираме като работодатели.”

Силвия и Асен се запознаха много талантливи студенти, както и вече завършили, които проявяваха интерес към стажантските програми на TBI Bank и дори към позиции на пълно работно време. Кой знае, може много скоро да имаме история за друг новоприсъединил се, който ни е срещнал на кариерен форум?

THE [OTHER] PLACE TO BE

Banking 4.0 в Букурещ

Какво е усещането да имаш смелостта да заявиш пред конкуренцията, че клиентите ти отхвърлят процеса на видео идентификация точно след обявлението ти, че си първият на пазара, реализиращ тази иновация? Това е доказателство за увереност и доверие в дейността ти, както и повод да погледнеш назад с достойнство и да видиш, че си образовал клиентите чрез постоянство и усилие.

Лаура Визир, ръководител отдел „Електронна търговия“, презентира плюсовете и минусите на платформата за електронна търговия, която празнува първия си рожден ден през декември.

Всичко това се постигна чрез помощта на финтех компаниите, работещи с TBI Bank. „Банките могат да помогнат на финтех компаниите и това не е директна конкуренция, а съвместно съществуване,” каза Костас Товил, старши вицепрезидент „Електронна търговия“, в панел за дискусия на тема „Финтех – новата банкова версия 4.0”.

Говорейки за дигитализация и банковата система и решенията, които финтех компаниите предлагат, Костас Товил казва, че „има нужда от дигитализация на държавните институции, защото всички в бизнеса, въвеждащи иновации, са ощетени. Важно е за държавата да приоритизира дигитализацията, за да се движи по-лесно бизнесът и да улесни клиентите.”

Това беше първото издание на  Banking 4.0 – серия от събития с над 200 специалисти, продължителност от 11 часа и много полезно съдържание.

Write us back

Пишете ни на tbi.inside@tbibank.bg и станете следващия ни гост-редактор, изпратете ни интересна случка или новина, споделе за успешен ваш проект, или просто ни кажете какво искате да научите от нас.

Write us back

Пишете ни на tbi.inside@tbibank.bg и станете следващия ни гост-редактор, изпратете ни интересна случка или новина, споделе за успешен ваш проект, или просто ни кажете какво искате да научите от нас.